eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
5.56mm NATO ammunition in magazines on black background
Nyitókép: zim286/Getty Images

Az amerikai nagykövet szerint fegyvereket adott el Oroszországnak Dél-Afrika

A Dél-afrikai Köztársaság kormánya megvizsgálja azt az állítást, mely szerint Pretoria fegyverekkel látta volna el Oroszországot - jelentette be a dél-afrikai elnök.

"A vizsgálat elindult, bizonyos idő múlva már tudunk mit mondani" - tette hozzá Cyril Ramaphosa a dél-afrikai parlamentben az ellenzék egy képviselőjének az üggyel kapcsolatos kérdésére válaszul.

Reuben Brigety amerikai nagykövet csütörtöki pretoriai sajtótájékoztatóján azt vetette a dél-afrikai kormány szemére, hogy 2022 decemberében egy orosz hadihajó három napon át állomásozott a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb, Cape Town partjainál lévő haditengerészeti bázisán, ahonnan szerinte fegyverekkel és lőszerrel megrakodva ért vissza Oroszországba.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta Brigety szavait.

A Dél-afrikai Köztársaság az ukrajnai háború 2022 februári kitörése óta többször hangsúlyozta semlegességét, valamint a harcok beszüntetése mellett emelt szót.

Mindazonáltal januárban az afrikai ország kormánya vendégül látta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, dél-afrikai hivatali partnere, Naledi Pandor pedig a tárcavezetők közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hazája értékes együttműködő partnernek tekinti Oroszországot.

Néhány héttel később Pretoria engedélyezte a kínai és orosz hadihajóknak a Dél-afrikai Köztársaság partjainál végzett hadgyakorlatait, a manőverben a dél-afrikai flotta is részt vett.

A műveletre a dél-afrikai Richards Bay kikötőjébe érkezett az Admiral Gorskov nevű, hiperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×