eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nemzeti színű szájmaszkot fog a kezében egy kijelzőről készített képen a koronavírus-járványról tartott  internetes beszélgetés során Varsóban 2020. április 21-én. A kormányfőt a koronavírus-járványról és a május 10-re kiírt elnökválasztásról kérdezték.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Mateusz Marek

Az új lengyel kormányt is elérte a koronavírus

Elhalasztják az átalakított lengyel kormány új tagjainak hétfőre tervezett beiktatását a kijelölt oktatási miniszter pozitív vírustesztje miatt, Mateusz Morawiecki miniszterelnök új időpontot kér Andrzej Duda elnöktől - jelentette be Piotr Müller kormányszóvivő.

A kormányátalakítás nyomán összevont köz- és felsőoktatási tárcák élére jelölt Przemyslaw Czarnek hétfő délelőtt közölte Twitter-bejegyzésben: reggel rosszul érezte magát, és mivel nem akarta az esetleges fertőzés veszélyének kitenni az államfőt és a kormány tagjait, elvégeztette a vírustesztet, amely pozitív lett. Közlése szerint a közérzete jó.

A kormányszóvivő a Twitteren közölte: Czarnek pozitív vírustesztje miatt kontaktvizsgálat zajlik, többek között munkatársai körében.

Az államfői hivatal egyelőre nem reagált a fejleményekre, a beiktatás új időpontja még nem ismert.

Morawiecki múlt héten ismertette az új kormány összetételét, valamint azt, hogy a több tárca összevonásával is járó átalakítás nyomán 20-ról 14-re csökken a minisztériumok száma. A kormány új tagjai között lesz kormányfőhelyettesként Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke.

A lengyel egészségügyi tárca hétfőn 2006 új koronavírus-fertőzésről számolt be, ami az előző napokhoz hasonló növekményt jelent. Vasárnap óta 29 beteg hunyt el. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 25 869 az aktív fertőzöttek száma, mintegy 80 százalékuk tünetmentes.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×