eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Berlin, 2018. június 12.Angela Merkel német (j) és Sebastian Kurz osztrák  kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellária hivatalban 2018. június 12-én. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Nyitókép: OMER MESSINGER

Merkel: közös európai megoldás kell

A migráció volt a német és az osztrák kancellár berlini megbeszéléseinek fő témája.

Angela Merkel Berlinben az osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy a menekültválság kezelésével kapcsolatban vita bontakozott ki a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között.

A német kancellár a menekültkérdésben európai megoldásokat sürgetett. Merkel szerint a menekültek jogait Európában együttesen és nem egyoldalúan kell meghatározni.

"Egyik ország sem változtathatja meg egyoldalúan az európai uniós menedékjogi politikáját"

- hangsúlyozta a német kancellár, és a figyelmeztetést egyaránt intézte az egyes uniós tagországokhoz és saját koalíciójához, amelyben nyomást gyakorolnak rá a határok bezárása és az osztrák modellhez közelebb álló irányvonal követése érdekében.

Merkel támogatást ígért Sebastian Kurznak a júliusban kezdődő féléves osztrák elnökség során.

Sebastian Kurz szerinte nem tisztességes, azokra az országokra hárítani a felelősséget, amelyek a legtöbb menekültet fogadják be.

Az osztrák kancellár védelmébe vette országa bevándorlási gyakorlatát, amelynek az a célja, hogy feltartóztassa a migrációs áramlatokat. Merkel ezzel szemben a humanitárius segítségnyújtás kötelességét hangsúlyozta.

A véleménykülönbségek ellenére egyetértettek abban, hogy közösségi szintű megállapodásra kell jutni a menedéknyújtásról és a bevándorlásról a június végi uniós csúcsértekezleten.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×