eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Lemondott az izlandi miniszterelnök

Az izlandi elnök szombaton elfogadta a miniszterelnök lemondását, aki szerint az újabb előrehozott választások legvalószínűbb időpontja november 4-e.

Gudni Th. Johannesson elnök szombaton fogadta Bjarni Benediktsson kormányfőt, majd később találkozott más pártvezetőkkel is.

A kormányfő pénteken jelentette be, hogy a szigetországban ismét előrehozott választásokat kell tartani, miután a Fényes Jövő nevű párt kilépett a hármas kormánykoalícióból, arra hivatkozva, hogy "súlyosan megrendült a kormányba vetett bizalma" a miniszterelnök apja körül kipattant botrány nyomán.

Nyilvánosságra került ugyanis, hogy Benediktsson apja még tavaly levélben kérte a hatóságokat, hogy egy régi barátját töröljék a bűnügyi nyilvántartásból. A férfit, Hjalti Sigurjon Haukssont 2004-ben ítélték el amiatt, hogy 12 éven át csaknem mindennap megerőszakolta kiskorú mostohalányát.

Az izlandi törvények szerint egy súlyos bűncselekményért elítélt személy kérheti a hatóságoktól "becsületének helyreállítását", miután leszolgálta büntetését, és ismét tiszta lappal kereshet alkalmazást, de ehhez szükség van egy közeli barátja vagy munkatársa ajánlására is.

A kormánykoalícióból kilépő párt azt nehezményezte, hogy az ügyet a kormánytagok, köztük elsősorban a miniszterelnök pártjához tartozó korábbi igazságügyi miniszter megpróbálták eltitkolni a nyilvánosság elől. Benediktsson pénteken azt mondta, sokkolta őt, amikor értesült apja leveléről, és hozzátette, hogy egyes izlandi törvények "egyáltalán nincsenek szinkronban a modern értékekkel".

A három pártból álló jobbközép izlandi kormánykoalíció idén januárban, két hónappal a legutóbbi (szintén előrehozott) választások és több sikertelen kormányalakítási kísérlet után jött létre. Az előző koalíció a tavaly tavasszal kirobbant nemzetközi offshore-botrány, az úgynevezett Panama-iratok miatt bukott meg. A botrány során a pénzügyminiszteri tisztséget betöltő Benediktsson neve is előkerült, mint egy Seychelle-szigeteken bejegyzett befektető cég részvényeséé.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×