Az olasz kormány rendkívüli állapotot rendelt el olyan gasztronómiai központokban, mint az észak-olaszországi Parma és Piacenza térsége.
A Velence közeli szőlőtermő vidékeken a borszőlőt a szokásosnál korábban szedik le, az alapanyag-ellátás szűkülése miatt kritikus helyzetbe kerültek a Nápoly térségében működő mozzarellakészítők, Szardínia szigetén pedig a pásztorok a főutakra kiállított traktoraikra kifeszített molinókon kérik az arra haladókat, hogy segítsenek megmenteni jószágaikat.
Roberto Moncalvo, a mezőgazdasági termelők szövetségének elnöke azt mondta, Olaszországban
az éghajlat kezd "trópusivá" válni.
A szervezet vezetője szerint ha Olaszország fenn akarja tartani a magas minőséget a mezőgazdaságban, akkor egyrészt meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az esős időszakban lehullott csapadékvizet fel lehessen fogni és azt tárolni, másrészt nem szabad tovább halogatni a szerkezeti átalakítások végrehajtását az ágazatban.