eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Újabb kormányzati adatkezelési botrány Nagy-Britanniában

Hárommillió brit adatai - nevek, címek, telefonszámok - "vesztek el" még májusban az Egyesült Államokban, olyanoké, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között töltötték ki a KRESZ-tesztet.

Az adatok akkor tűntek el, amikor az autóvezető-oktatás minőségét felügyelő szervezet szerződéses partnercége, a Pearson's elvesztette az azokat tároló merevlemezt az Egyesült Államokbeli Iowa államban idén májusban.

Az ügyről hétfő kora este tartott beszámolót a parlamentben a brit közlekedésügyi miniszter, Ruth Kelly. A tárcavezető elmondta: az adatokat kifejezetten a Pearson'snak szánták, ezért olyan módon vitték fel a merevlemezre, hogy ahhoz más közvetlenül ne férhessen hozzá.

Nem komoly

A miniszter közölte: az adathordozót nem postán adták fel, egyszerűen arról van szó, hogy nincs ott, ahol lennie kellene.

Az adatvesztésnek a szakértők szerint nincs különösebb kockázata, mivel a merevlemez nem tartalmazta a tanulóvezetők banki, társadalombiztosítási vagy születési adatait, Ruth Kelly ennek ellenére elnézést kért minden érintettől: azoktól, akik 2004 szeptembere és 2007 áprilisa között vettek részt a KRESZ-vizsgán.

A közlekedési miniszter azután szólalt fel a parlamentben, hogy a pénzügyi tárca vezetője, Alistair Darling évközi beszámolót tartott az októberi adatkezelési botrányról: akkor a királyi adó- és vámhivatal "vesztett el" két cd-t, amelyek 25 millió brit adófizető adatait tartalmazták.

Kidobták őket?

A cd-ket a brit adóhivatal munkatársa adta fel a nagy-britanniai Washingtonban, a csomagnak pedig a londoni székhelyű brit állami számvevőszéhez kellett volna megérkeznie.

Az elveszett adathordozókon az összes olyan brit család tagjainak személyes adatai megtalálhatók, akiknek 16 éven aluli gyermekük van, vagyis jogosultak a gyermekgondozási támogatásra.

Bár a rendőrség még mindig vizsgálódik az ügyben, a hírek szerint a nyomozók úgy tartják: a cd-ket valószínűleg valaki egyszerűen a szemétbe dobta. Arra legalábbis egyelőre nem utal semmi, hogy az adatok rossz kezekbe kerültek volna.

Az ellenzék már az októberben kirobbant adatkezelési botrány kapcsán is élesen bírálta a kormányt, amely most újabb kritikákat kapott.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×