eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Bankhitel becsületszóra, 97 százalékos visszafizetéssel

A Nobel-békedíjjal kitüntetett, a szegények bankárjának nevezett Muhammad Yunus 1976-ban alapította meg a Grameen Bankot, amely speciális feltételekkel nyújt kis összegű kölcsönöket.

A Chittagong-i Egyetem közgazdász-professzorával a ZENIT katolikus hírügynökség munkatársa még 1998-ban beszélgetett.

Arra a kérdésre, mire tanították a szegények, a Nobel-békedíjjal kitüntetett professzor így válaszolt: "Nem ők hozták magukra a nyomorúságot, és nem is az osztályukat alkotó egyének belső korlátainak tudható be... Néhány közgazdász munkahely-teremtésben látja a szegénység problémáinak megoldását. Ám, ha nem pontosítjuk az alkalmazás jellegét, az csak tovább súlyosbítja a nyomort. A bér akár örök szegénységben is tarthatja azt, akinek jövedelméből nem futja arra, hogy az alapvető szükségleteken túl is költekezzék. Minden gazdasági ciklusban a család forrásalapjait kell erősíteni".

Muhammad Yunus szerint a hagyományos bankrendszer meggátolja a szegényt abban, hogy javítson a saját helyzetén, nem engedi, hogy részt vegyen a piaci életben. Nem lustaság, vagy alkalmatlanság okozta személyes, hanem strukturális problémáról, a tőkehiányról van szó.

"A bankoknak nem kellene védeni a gazdagot és tönkretenni a szegényt. Hitelhez jutni: emberi jog" - fogalmazott Muhammad Yunus.

"Évekig próbáltam meggyőzni a hagyományos bankokat, hogy tekintsenek el a járulékos költségektől és kölcsönözzenek kis összeget a szegényeknek. Mindhiába. A szegény azért szegény, mert a rendszer gazdasági apartheidet gyakorol vele szemben. Így aztán, 1976-ban elhatároztam, hogy megalapítom a magam bankját, a Grameen Bankot" - emlékezett vissza a szakember.

Kiemelkedő törlesztési arány

A Grameen Bank biztosíték nélkül ad mikrohitelt. Minden hitelkérésnél csak azt kérik, hogy mutassanak föl egy projektet, melyet öt ember - egyik sem rokon - támogat. Becsületükre ígérik, és szavukat adják, hogy közösen vállalják a felelősséget, hogy visszatérítik a kölcsönt.

A kölcsönről helyben tárgyalnak, az összege 15 és 30 dollár között van. A kamat 16 százalékos, és az első hónap után hetenként történik a visszafizetés.

A kilencvenes évek végén Bangladesben 2,3 millióan kapnak kölcsönt, összesen kétmilliárd dollárt, 94 százalékuk szegénysorsú asszony. A visszafizetési arány 97 százalékos volt.

A Grameen Bank a mai napig összesen 5,1 milliárd dollár kölcsönt folyósított 5,3 millió embernek.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×