Nyitókép: Peter Cade/Getty Images

Így (nem) nyaralt a magyar: döbbenetes adatok Európából

Infostart
2024. szeptember 6. 09:14
Nem nyaral a magyarok 43 százaléka, miközben a Spanyolországban élők 33 százaléka, a franciák és a németek csaknem negyede nem engedheti meg magának az egyhetes vakációt – állapította meg az uniós utazási trendeket vizsgálva az Eurostat. Néhány tagállam Magyarország mögé került a most publikált listán.

Az Eurostat becslései szerint 2023-ban a 16 év felettiek körülbelül 29 százaléka nem engedhetett meg magának egy egyhetes utazást – írja az Euronews Business cikke alapján a vg.hu.

Az uniós polgárok 38 százaléka egyáltalán nem ment el az év során nyaralni. Arra nem tér ki a statisztika, hogy ennek minden esetben financiális okai voltak-e.

Az egy évvel korábbi adat szerint 2022-ben az EU 15 éves és annál idősebb lakosságának 62 százaléka legalább egyszer elutazott otthonából szabadidős céllal egynél több napig tartó nyaralásra.

A felmérésből kiderül, hogy a hollandok 84 százaléka, a luxemburgiak 83 százaléka és a finnek 81 százaléka nyaralt legalább egyszer 2022-ben.

2023-ban a román polgárok 60 százaléka nem ment nyaralni, míg a bolgárok 44 százaléka nem utazott.

A magyarok 43 százaléka nem volt legalább egyhetes nyaraláson.

A turisztikai nagyhatalomnak számító Spanyolországban a lakosság 33 százaléka nem engedheti meg magának az egyhetes nyaralást.

Olaszországban ez az összesített érték 32 százalék, míg Franciaországban és Németországban 25, illetve 23 százalék.

Az EU-n kívüli, de európai országként Norvégia áll a spektrum másik végén, ott az emberek mindössze 7,9 százaléka van akadályozva gazdaságilag az utazásban.