eur:
394.93
usd:
366.57
bux:
71467.06
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Csökkentenék a sör áfáját

Minőségben és mennyiségben is nő a magyar sörpiac.

A sör áfájának mérséklését szorgalmazza a Magyar Sör­gyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület - mondtaa Világgazdaságnak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A Magyarországon fogyasztott csapolt sörök több mint 90 százaléka itthon készül. Az Európai Unióban nincs mód a helyi termékek preferálására, dea csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe. Romániában 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban, és csaknem egy tucat uniós országban az alkoholos italokra is vonatkozik a kedvezményes áfa.

Az igazgató kiemelte, hogy Magyarországon az utóbbi három évben növekszik a sörpiac, minőségében és volumenében is. A prémiumkategóriák az utóbbi években két számjegyű növekedést könyvelhettek el, a mennyiségi bővülés pedig 2-4 százalékot tett ki - kivételt 2016 jelent, akkor stagnálás volt.

Schillinger Attila szerint a nagy sportesemények, például a futball-vb 1-2 százalékos növekedést hozhat itthon a sörfogyasztásban, és természetesen a meleg, napsütéses időjárás is kedves a sörivásnak.

Magyarország az európai középmezőnyben helyezkedik el a fejenkénti és évenkénti 63-64 literes fogyasztással,

a vezető csehek 138 litert isznak fejenként egy évben, de a németek is az élmezőnyben vannak.

A fogyasztók egy részénél érzékelhető márkahűség, a prímet a lager típusú sörök viszik itthon (ezek adják a piac 80-90 százalékát). A kisüzemi és a nagyüzemi sörfőzdék innovációjának köszönhetően 2017 áttörést hozott, megjelentek a speciális főzetek, sőt már szezonális különlegességek is kaphatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×