Infostart.hu
eur:
386.95
usd:
328.95
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: Pixabay

Új szabályokat hoztak a trappista sajtokra

Külön rendelet jelent meg erről a sajtféléről, illetve a vadkovász szó használhatóságáról.

A Magyar Élelmiszerkönyv I. kötet tejtermékekről szóló előírása 2009-ben bővült a trappista sajtra vonatkozó előírásokkal, majd ezt néhány év múlva kiegészítették a részletesebb követelmények meghatározásával, hogy ne csak a termékcsoport szintű (érlelt, félkemény sajt) követelmények vonatkozzanak rá, hanem termékszinten is legyenek kritériumok, amelyek köre kiterjedt a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi szabályokra is.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben újabb szigorítás történt. Nagy István agrárminiszter rendelete a trappista sajtra vonatkozó minőségi követelményekről szól, hogy „biztosítsa ezáltal a fogyasztói bizalom megerősödését” – derül ki a szövegből. Az előírásokban szerepelnek a sajt összetevőire, méretére, szárazanyag-tartalmára vonatkozó előírások csakúgy, mint az alakját és a sótartalmát szabályozók. Például hasáb alakú trappistát lehet gyártani, de sajtként forgalomba hozni csak szeletelt vagy reszelt formában lehet majd.

Azt is hosszan részletezték, hogy a termék mikor megfelelő, itt például a csomagolására, a sajt állagára és hasonló tulajdonságokra vannak leírások.

A hvg.hu mindezzel kapcsolatban megjegyzi: ez az első sajtféle, amelyre külön jogszabályt hoztak.

Nagy István agrárminiszter rendeletének második fele arról szól, hogy a vadkovász kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan terméket lehet forgalmazni, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 Celsius-fok hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász, amely liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével jön létre.

A pénteki nappal már hatályba is lépett a rendelet. A kritériumoknak így már meg nem felelő pékipari termékeket még 7 napig lehet gyártani, a sajtokat pedig még 30 napig, és ezek a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalmazhatók.

Címlapról ajánljuk
Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

A 2021 és 2024 közötti négy évből háromban hazánk területének 70 százalékát aszály sújtotta. Egy uniós jelentés szerint Magyarországon 2022-ben a biogazdálkodás mindössze a termőterületek 6,3 százalékán volt jellemző, miközben az EU 2030-ra 25 százalékos célt tűzött ki. Koczóh Levente András, a Green Policy Center senior klímapolitikai szakértője vázolta, milyen változtatásokra lenne itthon szükség.
VIDEÓ
Évezredes titkok a modern luxus árnyékában: így változik meg örökre a legendás ókori főváros sorsa

Évezredes titkok a modern luxus árnyékában: így változik meg örökre a legendás ókori főváros sorsa

2025-ben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (Asia-Pacific Economic Cooperation – APEC) csúcstalálkozóját Kjongdzsuban tartották, ez a név csak a legelszántabb történelem vagy földrajz iránt érdeklődő közönség számára lehet ismerős Magyarországon. A település pedig egykoron az ókor egyik legnagyobb királyságának volt a fővárosa, ahol máig szinte „szabadtéri múzeumként” sorjáznak az egykori emlékek. A modern idegenforgalmi kihívások ugyanakkor dilemmával szembesítik a várost, hogy megőrizze a karakterét a jövőben is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×