eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott Elektromobilitás Látogatóközpont megnyitásán a budapesti Millenárison 2018. április 3-án. A bemutatóterem látványos vizuális elemekkel és számos kipróbálható eszközzel segítheti az elektromosautó-használattal kapcsolatos szemléletformálást.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Varga Mihály új bankadót lengetett be

A magas infláció letörése kiemelten fontos a kormány számára, bizonyos ágazatok ugyanakkor idén rekordbevételt értek el, ami mérlegelési szempont a kormány számára – jelentette ki a pénzügyminiszer a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. Varga Mihály arról is beszélt, hogy kabinet több intézkedést is tett az infláció elleni küzdelem sikerességéért.

„Korlátoztuk a tárcák költését, januárban pedig 770 milliárd forint beruházást halasztottunk el” – fogalmazott Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen. Jelezte, amennyiben szükséges, nemcsak meg nem kezdett, hanem akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthetnek.

„Ha ezt indokolja a fiskális helyzet, a kormány erre is kész.” Ugyancsak készek a tárcák költésének korlátozására, amire a kiadási plafonnal 2021-ben és a tavalyi évben is példát mutattak – tette hozzá.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy miután részben a magas inflációnak, részben a jegybanki kamatszinteknek köszönhetően az idei esztendőben rekordbevételeket értek el bizonyos ágazatok, értsd bankszektor – mely nyeresége négyszerese (1160 milliárd forint) a tavalyinak –, a kormány mérlegelheti annak lehetőségét, hogy

további adófrontokat nyit meg és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását.

„Természetesen a megkezdett beruházások között értem azokat a beszerzéseket is, amelyek például a honvédelmi tárcánál történnek, hogyha szükség van rá, a kormány mérlegelheti ezeknek az eszközbeszerzéseknek a késleltetését, mint ahogy mérlegelheti a kamattámogatott hitelprogramoknak a felülvizsgálatát” – fogalmazott Varga Mihály, megjegyezve hogy a mai világban egy 3, vagy 5 százalékos kamattámogatott hitelprogram elég generózus, úgyhogy ennek a felülvizsgálatát is lehet mérlegelni.

Frissítés: a bankadóra és a kamattámogatott hiteleken való változtatásra vonatkozó információkkal kapcsolatban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a nagyobbik kormánypárt és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében azt mondta, a kormánynak nincsenek ilyen tervei, minden más magánvéleménynek számít. Cikkünk itt olvasható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×