eur:
394.82
usd:
367.52
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Hideg vízzel, pofonnal és lekötözéssel „kezelték” a feldúlt nőt a pszichiátrián

Az ombudsman kivizsgálta és el is marasztalta a kórházat a betegjogok megsértéséért.

A fiatal nő barátjával történt szakítása után otthon zaklatottá vált, ezért mentőt hívtak hozzá, majd a megyei kórházba szállították. Akarata ellenére vették fel a pszichiátriára, majd nyugtatótabletták kíséretében aláírattak vele egy önkéntes nyilatkozatot is – olvasható az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány közleményében.

Mivel a tabletták ellenére még mindig feldúlt volt, elmondása szerint a nővérek úgy próbálták lecsendesíteni, hogy megpofozták, leöntötték hideg vízzel, és az ágyához kötözték egy külön szobában. Másnap reggelig feküdt egyedül csuromvizesen, amikor végre felengedték a rögzítést, és átvitték egy nagyobb kórterembe, itt töltötte a nap többi részét. Este visszaadták a telefonját is, amit a lekötözése előtt elvettek tőle. Fel is hívta szüleit, akik mit sem sejtettek az őt ért bánásmódról, így érte mentek és hazavitték.

A történtek után a nő egy jogvédő szervezethez fordult segítségért, akik az ombudsman hivatalától is kivizsgálást kértek. Az alapvető jogok biztosa alaposan átvizsgálta az esetet, majd az erről kiadott nyilvános jelentésében megállapította, hogy a kórház több módon is megsértette a betegjogokat és visszaélt a nő helyzetével. Felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet a visszásságok rendbe tételére, illetve azok ellenőrzésére.

Emellett felkérte a kórház főigazgatóját és több felettes szervet (Országos Kórházi Főigazgatóság, Integrált Jogvédő Szolgálat, és az országos tisztifőorvos) a visszásságok kivizsgálására és rendbetételére.

Jelentésében az ombudsman rámutatott arra az általános helyzetre is, amely az ilyen elrettentő esetek előfordulását lehetővé teszi: „A modern alkotmányos szemlélet kiindulópontja, hogy a pszichiátriai betegek kötelező intézeti gyógykezelése a személyi szabadsághoz való jog korlátozásának egyik legsúlyosabb esete. A beteget akarata ellenére elzárják a külvilágtól, és gyógykezelésnek vetik alá, melynek során rendkívül kockázatos terápiákat és kényszerítő eszközöket alkalmaznak.”

Az ombudsman megállapítása ugyanazt hangsúlyozza, amire a WHO is felhívta a figyelmet egy tavaly kiadott jelentésében:

a pszichiátriákon alkalmazott kényszerítő eljárások és gyakorlatok sokszor súlyosan sértik a páciensek legalapvetőbb jogait és méltóságát,

ezért ezek használatát mihamarabb ki kell vezetni a mentális egészségügy területéről. A jelentés szerint „mindenütt elterjedtek a »kényszerkezelések«, és egyre gyakrabban alkalmazzák őket a világ országaiban, dacára annak, hogy semmi sem bizonyítja azok előnyös kimenetelét, ellenben jelentős bizonyíték van arra, hogy fizikai és pszichológiai károkhoz, sőt halálhoz vezetnek”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem minden a mediterrán étrend? Különös dolog is magyarázhatja, hogy a spanyolok sokáig élnek

Nem minden a mediterrán étrend? Különös dolog is magyarázhatja, hogy a spanyolok sokáig élnek

Európán belül Spanyolországhoz képest csak a jóval fejlettebb életszínvonallal bíró Svájcban magasabb a várható élettartam. A 83 évet meghaladó spanyol mutatóban nemcsak a mediterrán étrend, hanem az ottani városok településszerkezete, sűrűn lakottsága is szerepet játszik, mivel gyalogtávon belül sok minden elintézhető, így a spanyolok gyalogolnak a legtöbbet Európa nyugati felén. Emellett a nemzetközi összehasonlításban is igen élénk spanyol társasági élet (barátokkal, családdal való szoros kapcsolat) a hosszú várható élettartam megfelelő pszichés hátterét is biztosítja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×