eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Az MNB mielőbb rendezné a lakásáfa sorsát – lapszemle

Átalakítást és több támogatást várnak a gyermekorvosok az új kormánytól – írja a Magyar Idők. A Világgazdaság szerint mélypontra jutott a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene. Már a tartalékait kezdte felélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – derül ki a Népszavából. A Portfolio a Magyar Nemzeti Bank igazgatójával készített interjút. A Magyar Idők cikke szerint befektetők uralják a budapesti ingatlanpiacot. Alig veszik igénybe a lassan két éve elérhető egyszerűsített bankváltást – írja a Portfolio.

A Magyar Idők arról ír, hogy átalakítást és több támogatást várnak a gyermekorvosok az új kormánytól. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lapnak azt mondta: több kompetenciával és forrással tehermentesíthetők lennének a kórházi gyermekorvosok és szakrendelések, így kevesebb orvos is ugyanazt a színvonalú gyermekellátást tudná fenntartani, a gyermekorvosok ugyanis a következő években tömegével mennek majd nyugdíjba, kellő utánpótlás nélkül.

A Világgazdaság cikke szerint mélypontra jutott a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene az első negyedévben. Január és március között alig 652,1 milliárd forintot fixáltak a pénzügyi szolgáltatóknál a háztartások, ami 35,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél. A lap szerint a lekötött betétek folyamatosan csökkenő népszerűségének hátterében az egyre alacsonyabb kamatok állnak.

A Népszava összeállításából kiderül: már a tartalékait kezdte felélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A lapnak a szervezet két vezetője azt mondta: az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a taglétszám, így a tagdíjak bevétele is. A szakszervezet hétvégi kongresszusán pénzügyi megszorítások várhatók.

A Portfolio a Magyar Nemzeti Bank igazgatójával készített interjút, aki szerint nincs buborék a magyar lakáspiacon, ám a dinamikus árnövekedés erőteljes odafigyelést igényel a jegybank részéről is. Banai Ádám szerint az új lakások piacán mindenki a lakásáfa sorsának rendezésére vár, a jegybank szerint mielőbb dönteni kellene a kérdésről.

A Magyar Idők cikke szerint befektetők uralják a budapesti ingatlanpiacot, az ingatlanok 40 százalékát befektetési céllal vásárolják. Az összeállításból azonban az is kiderül, hogy idén ismét valamivel többen lettek az első lakást vásárlók, akik helyzete a lap szerint tovább javulhat a kormányzati intézkedésekkel, ám arányuk még így sem éri el a 2012-es szintet.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy a fogyasztók alig veszik igénybe a lassan két éve elérhető egyszerűsített bankváltást. A gazdasági portál szerint éves szinten akár tízezreket is megspórolhat egy olcsóbb számla. A cikk szerint például az nehezíti a váltást, ha a régi bankunknál nem frissítettük adatainkat, vagy ha a számlánkhoz társtulajdonos is tartozik, illetve ha a számla egyenlege negatív.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×