eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Mindenki találkozni fog ezekkel robotokkal itthon is

Mindenki találkozni fog ezekkel robotokkal itthon is

A magyar közigazgatásban jövőre már szoftverrobotokkal gyorsulhat fel az ügyintézés.

Adminisztrációs területen 10-30 százalékos költségcsökkentést eredményezhet a robotokkal történő folyamatautomatizálás. A létszámcsökkentés aránya még ennél is nagyobb lehet – derült ki az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen, a pénzügyi szektorban végzett felméréséből.

Magyarország közigazgatásának modernizálására egyedülálló lehetőséget kínálnak a törvényi változások 2018-ban. A megvalósításban főszerepet játszhatnak a szoftverrobotok, amelyek segíthetik például az útlevélkérelmekkel vagy a lakcímváltozásokkal kapcsolatos ügyintézést.

A közigazgatás hasonló mértékben profitálhat a szoftverrobotok bevezetéséből.

Ez az ügyintézés felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése mellett az egyre égetőbb munkaerőhiányra is megoldást hozhat.

A robotokkal történő folyamatautomatizálás azt jelenti, hogy emberek helyett speciális szoftverek végeznek el bizonyos munkákat, például azt az e-mailt, amelyet egy ember 5 perc alatt olvas el, a robot már 1 perc alatt befogadja. Ha egy csatolmányból adatokat kell beilleszteni egy alkalmazásba, akkor egy robotnak ehhez feleannyi időre van szüksége, mint egy embernek.

„A közigazgatás átfogó modernizálására egyedülálló lehetőség nyílik 2018-ban az Általános Közigazgatási Rendtartás és az elektronikus ügyintézési törvény elfogadásával. A jogszabályi háttér utat nyit a szoftverrobotoknak is” – mondta Sántha György, az eGov vezető tanácsadója.

A szakértők szerint az automatikus döntéshozatalt jelentő folyamatoknál célszerű indítani egy-egy próbaprojektet, majd a tapasztalatok alapján ki lehet terjeszteni a megoldásokat. Erre alkalmas terület lehet például az útlevél-ügyintézés, a lakcímnyilvántartás vagy a magyarorszag.hu-ra beérkező megkeresések feldolgozása és megválaszolása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×