eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Szent-Iványi István: Mi lebontjuk a vasfüggönyt, nem újat építünk

Szent-Iványi István: Mi lebontjuk a vasfüggönyt, nem újat építünk

Szükségesnek tartja a határkerítést Szent-Iványi István, akit külpolitikai kormányprogramjának megalkotására kért fel Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szent-Iványi István az SZDSZ alapítója volt, most a Liberálisok politikusa, de 2010-től öt éven át - tehát az Orbán-kormány idején - nagykövetként dolgozott Ljubjanában.

Szent-Iványi István az InfoRádióban elmondta, Botka László arra kérte fel, hogy koordinálja a kormányváltás szövetségének külpolitikai munkáját és tanácsokat adjon neki. A liberális politikus hozzátette, nem azért vállalta, hogy a következő kormányban szerepet kapjon.

„Úgy gondolom, szükség van arra, hogy megalkossunk a jelenlegivel szemben álló, alternatív külpolitika programját, amelyet minden magyar ember magáénak tud érezni, aki Európa iránt elkötelezett, nyugatos, modern, európai Magyarországot akar. Ez egy szakmai kihívás.”

Szent-Iványi István hangsúlyozta, ő alapvetően szakértő, de továbbra is a Liberálisoké, nem váltott pártot. A liberális politikus hozzátette, azért is fogadta el ezt a szakmai felkérést, mert

fontosnak tartja, hogy létrejöjjön egy széles, valóban a kormányváltás lehetőségével bíró platform.

„Vállalom, hogy képviselem – televíziós és rádiós interjúkban és az országjárás során - is azt a platformot, amiben a létrehozásában részt veszek. A pontos részletekről még nem állapodtunk meg. Ne akarjunk annak a medvének a bőrére inni, ami még el sincs ejtve. Egyelőre egy feladatról van szó, ami engem vonz. Ha eljutunk odáig, sok minden lehet.”

A liberális politikus pontosította azt a felvetést, hogy az Orbán-kormány idején Ljubjanában volt nagykövet.

„A Bajnai-kormány idején lettem nagykövet, de azt a szerepet is úgy fogtam fel, hogy Magyarország nagykövete vagyok. Tudom is vállalni azt a munkát, amit ott végeztem. Amikor visszajöttem és bejelentettem, hogy elhagyom a Külügyminisztériumot, felajánlották, hogy kapok újabb megbízatást, de akkor már annyi mindennel nem értettem egyet, hogy köszönettel elutasítottam.”

Szent-Iványi István hozzátette, nyolc hónapig nem volt kereső foglalkozása, hozzátette, sokáig úgy gondolta, csendben félreáll, de aztán úgy érezte, a múltja, a tapasztalata arra kötelezi, vállalja azokat az értékeket, amiről az egész politikai pályafutása szólt: Magyarország Európához és az atlanti-világhoz való tartozása, ezért lett a Liberális párt, most pedig a kormányváltó szövetség külpolitikai tanácsadója.

A kampány egyik nyilvánvalóan központi témájára, a menekültkérdéssel kapcsolatos álláspontját firtató kérdésre a liberális politikus azt mondta, csak Európával együtt lehet megoldani.

„Nem a nemzeti megoldásokban hiszek, hanem az együttes fellépés erejében.

A balkáni útvonalat igazán az zárta le, amikor az Európai Unió meg tudott állapodni Törökországgal, nem pedig az, hogy Magyarország kerítést emelt. Ebben erősen szemben állunk azzal, amit a kormány képvisel, ahogy ennek a kommunikációjában is. Mi mindig el fog kerülni, hogy idegenellenes érzelmekre apelláljunk, gyűlöletet keltsünk, Brüsszelt szidalmazzuk és különösen a menedékkérőkkel szembeni kíméletlen bánásmódot.”

A liberális politikus hangsúlyozta, ellenezte a határkerítés építését, mert bár lehet praktikus funkciója, az üzenete nagyon rossz.

„Mi az az ország vagyunk, amelyik lebontotta a vasfüggönyt, nem az, amelyik újat épít.

De ez a kerítés most már megvan, az is igaz, hogy fölváltani más, hatékony határellenőrzési rendszerekkel – élő erővel, drónokkal, elektronikával - lehetséges, de nagyon költséges.”

A határkerítést abban a pillanatban fel kell számolni, amikor a tömeges migráció veszélye végérvényesen lezárul – hangsúlyozta Szent-Iványi István.

„Remélem, hogy ez nagyon hamar bekövetkezik. De nem mondom, hogy egy új kormánynak ez legyen az első intézkedése, mert valamilyen módon biztosítani kell a határokat.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×