eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Mindenkinek utánanéz a választási iroda

Mindenkinek utánanéz a választási iroda

Október elején levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt.

Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta:

aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania,

mert a korábbi tíz évig érvényes.

A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben és csak országos listára szavazhatnak.

Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket az igazságügyi minisztériumi (IM-) rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy ha változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, akkor jelezzék az NVI-nek.

Pálffy Ilona közölte: ez utóbbi azért fontos, mert a népszavazás idején 17 ezren kérték a csíkszeredai konzulátusra a szavazási levélcsomagot, és 12 ezren nem vették át.

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, tájékoztatják a regisztráció módjáról,

szintén az IM-rendelet előírása alapján.

Az NVI elnöke elmondta: a regisztráció 2013 nyarán kezdődött, a 2014-es parlamenti választás idején 193 ezer volt a regisztráltak száma, a tavalyi népszavazáskor 274 ezren szerepeltek a választói jegyzékben, jelenleg pedig 294 ezren vannak. Augusztus 1-jétől 7500 regisztrációs kérelem érkezett, ebből a fele számít újnak, a másik fele vagy megismételte a korábbi regisztrációs kérelmet, vagy az adatait módosította.

Pálffy Ilona a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok szavazási lehetőségeiről szólva megjegyezte: a tervek szerint konzulátus nyílik Manchesterben és Edinburgh-ban.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×