eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már készül a karácsonyi rohamra a Posta - hetilapszemle

A Figyelőnek a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója azt mondta: a cégnek új logisztikai központra lenne szüksége. A Heti Válasz az amerikai szobordöntési hullám okait elemzi, a HVG pedig a román hadsereg felfegyverzéséről készített összeállítást.

A Figyelő Illés Zoltánnal, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatójával készített interjút, aki szerint az internet nem vette el a vállalat létjogosultságát, sőt, éppen a világhálónak köszönhetően dinamikusan nő a postai csomagforgalom. A tavaly karácsonyi kaotikus helyzet egyik oka, hogy a logisztikai központban és a gépsoron 13 éve nem történt érdemi fejlesztés. Illés Zoltán hangsúlyozta: idén mindent megtesznek, hogy felkészüljenek a jelentősen megnövekedő forgalomra: átmeneti feldolgozóhelyeket, elosztóközpontokat alakítanak ki, bővítik a csomagpontok számát. Hosszabb távon ugyanakkor egy új, a jelenleginél nagyobb és korszerűbb logisztikai központra lesz szükség – mondta a posta elnök-vezérigazgatója. Részletek a Figyelőben.

A Heti Válasz összeállításából kiderül: Európába is begyűrűzhet az amerikai szobordöntési hullám, amelynek már Kolombusz, Washington és Nelson is a célpontjává vált. Kolombusszal például a szobordöntők szerint az volt a baj, hogy nem fedezhette fel Amerikát, ha ott már indián őslakosság élt, ráadásul a hódító az őslakosokkal is rosszul bánt. Nagy-Britanniában is éles szoborviták dúlnak, ám az amerikaihoz hasonló jelenségeket eddig sikerült megfékezni. A lap szerint a közép-európai szobordöntési tapasztalatok birtokában az amerikai hullám is jobban megérthető: egyfajta társadalmi-kulturális fordulatot jelez. Részletek a Heti Válaszban.

A HVG a román hadsereg fegyverkezéséről közöl írást, amelyben hangsúlyozzák: az amerikai és az európai hadiipar cégei is lobbiznak a bukaresti kormánynál, amely tíz év alatt 9,8 milliárd eurót akar költeni hadserege korszerűsítésére. Az összes fegyvernemet érintő fejlesztés legnagyobb tétele a Patriot légvédelmi rakétákra költendő 3,9 milliárd euró lesz, Románia ugyanis sebezhető lehet az orosz ballisztikus rakétarendszerekkel szemben. Több hadiipari cég romániai összeszerelő üzem telepítésével tenné vonzóbbá ajánlatát. Részletek a HVG-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×