eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

"Koszovó függetlensége elkerülhetetlen"

Koszovó függetlensége elkerülhetetlen, emiatt pedig fegyveres konfliktusokra nem, de incidensekre lehet számítani - értett egyet minden előadó a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága által szervezett: "Koszovó - konfliktus után, konfliktus előtt" című konferencián.

Juhász József, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a konferencián úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak el kell ismernie Koszovó függetlenségét, de nem az elsők között.

Ez egy nagyhatalmi játszma, ahol nem számíthatunk elsődleges szereplőnek. Magyarország számára az lenne a célszerű, ha az Európai Unió tagjainak többségével egy blokkban ismerné el Koszovó függetlenségét - mondta.

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában hangsúlyozta: Koszovó függetlensége csupán rövid távú megoldást jelenthet a térség rendezésében.

Dunay Pál, a Genfi Biztonságpolitikai Központ oktatója kitért arra, hogy az Európai Unió tagállamai nem egységesek Koszovó függetlenségének kérdésében.

A 27 ország közül 23-nak nem lenne gond Koszovó elismerése. Spanyolország, Szlovákia és Románia azonban saját nemzetiségi kisebbségei miatt ezt nem szeretné megtenni. Náluk még inkább ellenzi a függetlenség elismerését Ciprus - mondta.

Ha Koszovó kinyilvánítja függetlenségét, előbb-utóbb az aktus legnagyobb ellenzői is elismerik majd az új államot - tette hozzá Dunay Pál.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×