eur:
396.28
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Rogán hiába könyörgött: nagyob lett a fizetése Demszkyénél

Csaknem hatvanmillió forinttal működhet olcsóbban ebben a ciklusban az V. kerületi önkormányzat - mondta Rogán Antal, a kerület újonnan megválasztott fideszes polgármestere. A szocialista frakcióvezető a többi mellett azt vetette a politikus szemére, hogy a fideszes többség magasabb fizetést szavazott meg neki, mint amennyit a főpolgármester keres.

A bizottsági struktúra kialakításakor egyetlen szemponthoz ragaszkodtam, ahhoz, hogy az önkormányzat olcsóbban működjön, mint az előző négy évben - mondta a kerület új vezetője .

Hozzátette: az elmúlt négy évben a bizottságok fenntartása, az önkormányzathoz tartozó gazdasági társaságok felügyelőbizottságainak működtetése évente több mint 250 millió forintba került.

Az eddigi tíz bizottság helyett hét bizottság működtetése 37 millió forintos, a felügyelő-bizottsági helyek számának 12-vel történő csökkentése 20 millió forintos megtakarítást jelent, így összesen 57 millió forinttal működhet olcsóbban éves szinten az önkormányzat.

Rogán Antal azt mondta: a bizottsági struktúráról egyeztetett a frakciókkal, de az MSZP és az SZDSZ olyan javaslatot tett, amellyel drágábban lehetett volna működtetni az önkormányzatot.

Hozzátette: a két ellenzéki párt azt a döntést hozta, hogy nem delegálnak tagokat a bizottságokba, ezért a nekik járó helyeket ideiglenesen a Fidesz-frakció tölti be.

Hozzáfűzte, hogy "korrekt és jutányos" ajánlatot tett az ellenzéki frakcióknak: két bizottsági elnöki, három alelnöki, 12 bizottsági tagi tisztséget ajánlott, illetve felügyelőbizottságokban négy elnökhelyettesre és egy tagra tett javaslatot az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. A polgármester közölte: arra kérte a frakcióvezetőket, hogy november 2-áig egyezzenek meg a helyekről.

A szocialisták másként emlékeznek

A Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordulnak az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselői, mert szerintük a képviselő-testületi alakuló ülésén többszörösen megsértették a testület szervezeti és működési szabályzatát - közölte Pásztor Tibor, az MSZP V. kerületi frakcióvezetője.

Az MSZP szerint súlyos törvénysértést követett el a jelenlegi többség a képviselői jövedelmek és a bizottsági struktúra meghatározásánál.

Pásztor Tibor elmondta: az szmsz-ből eltörölték azt a pontot, miszerint a kerületi vezetőnek a képviselő-testület létszámával arányos struktúrára kell javaslatot tennie.

Hozzátette: olyan bizottsági struktúrát állítottak fel, amelyben egyetlen ellenzéki képviselő sem szerepel. Mint mondta, az első döntések egyike volt, hogy megkurtították a képviselők ellenőrzési, hozzászólási jogait.

Ellenzéki képviselők a testület ülésén két alkalommal szólalhatnak meg, korábban ilyen mennyiségi korlát nem volt - közölte.

A frakcióvezető elmondta: a legfontosabb döntések közzé tartozott a fideszes polgármester és alpolgármesterek jövedelmének megállapítása, a törvény által adható maximumot szavazták meg. A kiadott sajtóanyag szerint a kerület vezetőjének jövedelme több mint a főpolgármesteré.

Rogán Antal ezzel kapcsolatban elmondta: arra kérte a jegyzőt, hogy fizetésével kapcsolatban olyan összegre tegyen javaslatot, amely megegyezik az előző polgármester fizetésével.

Hozzátette: egyet nem értése ellenére a képviselő-testület húszezer forinttal több költségtérítést szavazott meg a számára, ezt azonban nem kívánja felvenni.

Új autók és "médiadiktatúra"

Két új autó beszerzéséről is döntött a testület - mondta Pásztor Tibor, hozzátéve: Steiner Pál előző szocialista polgármestert rengetegszer kritizálták azzal, hogy egy V. kerületben lakó kerület vezetőjének nincs szüksége szolgálati autóra.

A frakcióvezet szerint teljes médiadiktatúrát vezette be Rogán Antal, mivel megszüntette a Belváros-Lipótváros című lapot kiadó céggel a szerződést, és elbocsátották a City Tv vezetőjét.

Rogán Antal erre azt mondta: azért állt el az önkormányzat a kerületi lapot kiadó céggel kötött szerződéstől, és azért mentették fel a kerületi televízió vezetőjét, mert az utóbbi időben ezek a médiumok nem tettek eleget a pártatlan tájékoztatás követelményének.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×