eur:
393.24
usd:
355.73
bux:
72449.77
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Viszlát 13. havi fizetés

Megszűnő 13. havi fizetés és pótlékok, befagyasztott alapbérek - így nézhetnek ki a közigazgatás fizetési viszonyai a következő két évben. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír: rövid távon a legnagyobb érvágás valószínűleg a közszolgák tizenharmadik havi bérének megszüntetése lesz, de valószínűleg a nyelv- és gépkocsivezetői pótlék kiiktatása is sokaknak fáj majd a két évre befagyasztott alapbérek mellett. Ezek lehetnek a közszféra új létszám- és bérgazdálkodási rendszerének első, a pénztárcákat is jelentősen érintő lépései 2007-ben.

Az államreform-bizottság környezetéből a lap birtokába került dokumentumból kiderül: bár a teljesítményalapon differenciált bértömeg-gazdálkodás csak 2008-tól lép életbe, már 2007-ben megtisztítanák az állam- és közigazgatás illetménygazdálkodását számos nem kívánt, illetve nem a teljesítményelvet tükröző, ugyanakkor költséges elemtől.

Az eddig pluszjuttatásokra fordított pénzt azok kaphatják, akik jól vagy jobban dolgoznak. Az elismerés nélkül viszont csökken a jövedelem.

A Magyar Nemzet szerint az agrártermelők úgy látják, már azért is fizetniük kell, hogy termékeik a nagyobb áruházak polcaira kerülhessenek. A multik kezdetben néhány százalékot vontak le polcpénz címén, most viszont ez az összeg a 10 százalékot is meghaladja.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra emlékeztet: az eljárással szemben rendelkezésre állnak a jogi lehetőségek, mivel a törvény tiltja a piaci erőfölénnyel való visszaélést.

A kereskedő egyébként még több pénzt tart vissza, ha a beszállító azt szeretné, hogy szemmagasságban helyezzék el a terméket a polcokon. Az áruházláncok hatalmas összegre tesznek szert a polcpénz levonásával.

A portfoliu.hu 17 elemző és alapkezelő megkérdezésével végzett felméréséből kiderül: várthatóan ismét 50 bázisponttal, azaz 7.25 százalékra emelheti az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa jövő hétfői ülésén. Fontos hozzátenni, hogy az 50 bázispontos emelést váróké alig haladta meg a 25 bázispontos szigorítást várók arányát, azaz a piac szokatlanul megosztott a kimenetelt illetően.

Az egész felmérésre erőteljes megosztottság a jellemző: az idei év végi kamatszint-prognózisok 7 százalék és 8.25 százalék között szóródnak. A válaszok alapján a piaci szereplők véleménye igencsak megoszlik a forint/euró árfolyam idei évi további mozgásáról is.

A felmérés további érdekessége, hogy a kormány által kedden bejelentett, 5.5 százalékról 6.2 százalékra emelt jövő évi inflációs prognózist hitelesnek, míg a 2.2 százalékos GDP-növekedési előrejelzést kissé pesszimistának tartja a piac.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×