eur:
393.24
usd:
355.73
bux:
72449.77
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Mi van a MeH és a Nexus szerződésében? Olvassa el!

A Miniszterelnöki Hivatal és az augusztus 20-ai rendezvényeket - így a tűzijátékot is - szervező Nexus Reklámügynökség Kft. között létrejött szerződés egyik pontja tartalmazza ugyan a vis maior esetén érvényes rendelkezéseket, de úgy fogalmaz, "ha vis maior következik be (...), ha csak a Megrendelő (a MeH) írásban másként nem rendelkezik, a Vállalkozónak (Nexus Kft.) folytatnia kell a szerződéses kötelezettségek teljesítését a józan és a gyakorlati megfontolás határain belül".

A - Kormányszóvivői Irodán szerdán a sajtó számára nyilvánossá tett - szerződés e pontjának folytatásában az olvasható, hogy a vállalkozónak "olyan teljesítési feltételeket kell keresnie, melyeket nem akadályoz a vis maior eseménye".

Ehhez a ponthoz kapcsolódik még egy olyan kitétel, mely szerint a több évre visszamenő meteorológiai statisztikák szerint kevéssé valószínű, de nem zárható ki a rossz időjárás. Ennek esetén a rendezvény átszervezésével, átalakítással próbálják azt megtartani, és csak végső esetben jöhet szóba annak más időpontra történő áthelyezése.

A kontraktus tartalmaz egy olyan részt is, amely a tűzijáték vállalkozónak felróható okból történő meghiúsulása esetén lép életbe. E szerint ilyen esetben a vállalkozónak 30 millió forint kötbért kell fizetnie.

A biztonsági és egészségügyi feladatokkal összefüggésben leginkább a pirotechnikai tevékenységekkel kapcsolatos rendelkezések olvashatók.

A szerződés úgy fogalmaz, hogy a kontraktus mellékletét képező egészségügyi és biztonsági terv szerint köteles a vállalkozó a rendezvények biztonságát és egészségügyi ellátását biztosítani.

Ez az egyoldalas melléklet azonban csupán azt tartalmazza, hogy a frekventált csomópontokon hét mentőautó "áll rendelkezésre", valamint egyeztetnek a társrendezvényekkel és az ügyeletes kórházakkal. Ezen kívül a terv a parkolási tilalomra és az útzárás biztosítására vonatkozik.

A szerződés egyik melléklete a tűzijáték tűzvédelmi feladatainak biztosítási terve, amelyet a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság készített.

A MeH és a Nexus Kft. közötti szerződés úgy rendelkezik, hogy a megrendelő a szerződésszerű teljesítés esetén augusztus 21-étől számított tizenöt napon belül köteles a teljesítésigazolást kiadni. Nem szerződésszerű teljesítés esetén a megrendelő ezt megtagadhatja.

A Nexus Kft. bruttó 249.996.000 forintért vállalta az augusztus 20-ai rendezvények kivitelezését. A szerződést a kft. részéről Simon Gábor ügyvezető, a MeH oldaláról Bodor Tibor főcsoportfőnök írta alá.

Ismert, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték idején kitört vihar négy halálos áldozatot követelt, egy ember eltűnt, és több százan megsérültek.

A Miniszterelnöki Hivatalban indult vizsgálat során visszavonták a hivatal azon főosztályvezetőjének, Bodor Tibornak a vezetői megbízását, aki a MeH nevében aláírta a szerződést az augusztus 20-i ünnepséget szervező céggel.

Fegyelmi eljárás indult az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese ellen, aki e-mailben értesítette a katasztrófavédelmet a közelgő viharról, vizsgálják az OMSZ vezetőjének felelősségét, valamint felmentették azt a katasztrófavédelmi ügyeletest, aki nem olvasta el az OMSZ-től kapott értesítést, és a katasztrófavédelem vezetőinek felelősségét is vizsgálják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×