eur:
393.19
usd:
355.64
bux:
72463.4
2024. szeptember 4. szerda Rozália

A légiközlekedési hatóság szerint nem veszélyes a repülőshow

Ellentmond egymásnak a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatója és a fővárosi tűzoltóparancsnok az augusztus 20-ai légi bemutató kockázatairól. Bende Péter veszélyesnek tartja a repülős versenyt, míg az engedélyező hatóság szerint az előírások betartása mellett nincs - így az idén sem volt - akadálya a rendezvény megtartásának.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság nem tartja aggályosnak a repülős bemutatók megrendezését, hiszen csak fokozottan ellenőrzött, karbantartott repülőgépek kaptak engedélyt a részvételre a légi bemutatón augusztus 20-án.

Az elmúlt évek rendezvényein kizárólag magasan képzett, több nemzetközi versenyen jó eredményeket elért, nagy tapasztalattal rendelkező repülőgép- és helikoptervezetők hajthattak végre mutatványokat - tudta meg az InfoRádió a Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatójától.

Fejéregyházi László szerint nem befolyásolta a repülőshow megtartását és az ehhez szükséges engedély kiadását, hogy a légi parádé idején a Lánchíd már tele volt a tűzijáték rakétáival, hiszen ezeket nem élesítették; betartották a Polgári Légiközlekedési Hatóság és a pirotechnikai üzemeltető cég által meghatározott biztonsági intézkedéseket.

A fővárosi tűzoltóparancsnok, Bende Péter a légi bemutató veszélyeire hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott interjújában:

"Nem vonom kétségbe a műrepülő pilótáink ügyességét és rátermettségét, de bármikor egy pillanatnyi széllökés és egy műszaki hiba miatt elég nagy veszélyhelyzetet teremthet, ha a hídba ütközik a repülőgép. A petárdák nélkül sem lenne jó dolog, ha nemzeti kincsünket, a Lánchidat bármilyen sérülés érné. Én ebben egyfajta veszélyt láttam mindig is" - mondta Bende Péter.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság az InfoRádió kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a rendezvényt akkor állították volna le, ha bekövetkezik egy repülésre vagy a nézőkre veszélyes esemény, ha megszakad a kétoldalú rádióösszeköttetés, ha műszaki vagy egészségi probléma merül fel, ha megváltoznak a meteorológiai feltételek, vagy ha más légi jármű jelenik meg az adott légtérben.

Augusztus 20-án nem merült fel kizáró körülmény, ezért semmi akadálya nem volt a légi parádé megtartásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×