Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Elemzők: Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 18. 20:34
A Hamász vezetőjének – immár megerősített – megölése után az izraeli kormánynak jó alkalma van lezárni a gázai háborút – vélik nemzetközi vezetők és kommentátorok. Joe Biden amerikai elnök máris tűzszünetet sürgetett. Úgy tűnik, azonban, Netanjahu nem hajlik a befejezésre.

Az amerikai elnök Joe Biden és lehetséges utóda, Kamala Harris alelnök is arra szólította fel Benjamin Netanjahu izraeli államfőt, hogy „lépjen tovább” és keresse a fegyvernyugvás lehetőségét. Mindere azt követően került sor, hogy izraeli katonák megölték Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét.

Azután, hogy Izraelben megerősítették a terrorfőnök halálát, Biden gratuált Netanjahunak és azt mondta: Szinvárnak „sok vér – amerikai, izraeli és más – tapad a kezéhez”. Biden Európába érkezve arról beszélt „nagyobb reményeket táplál a tűzszünetet illetően” és hogy

a következő napokban Izraelbe küldi Antony Blinken külügyminisztert.

Tűzszünetet sürgetett a német kancellár, a francia elnök és a brit kormányfő is.

Több kommentátor is azt írta, hogy a zsidó állam számára ezt most olyan pillanat, mint amikor amerikai kommandósok likvidálták Oszama bin Ladent, a szeptember 11-i támadások kitervelőjét. Most itt a lehetőség Netanjahu számára, hogy kihasználja a lehetőséget és kihátráljon a háborúból, vélekedtek. Az általa megfogalmazott egyik cél a Hamász megsemmisítése volt – és Jahja Szinvár halálát így lehetne prezentálni a közvéleménynek. Különösen azért, mert az izraeli csapatok továbbra is összecsapásokat folytatnak Gázában és immár nem világos, hogy mi jelentené ott a győzelmet.

Netanjahu – aki eddig pengélen táncolt, de nagy politikai túlélő is – elemzők szerint alkut köthetne a Hamász megmaradt szervezetével az izraeli túszok elengedéséről. Ezzel pedig tovább növelhetné hazai támogatottságát.

Szinvár egyébként még a Hamász számára is szélsőséges volt: egyik harcosát kényszerítette, hogy élve temesse el a testvérét, mert árulással vádolták. A megölése így a szervezet előtt is utat nyit az egyezkedésre.

Az amerikaiak tehát növelni fogják a nyomást Netanjahura, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz. Ő azonban első megjegyezései egyikében azt mondta:

„kedveseim, a háború nem ért véget”,

és a harc folytatását ígérte. Azzal érvelt, hogy addig nem áll meg, amíg ki nem szabadítják az összes, Gázába hurcolt izraeli túszt – még akkor is, amikor az izraeliek egy jelentős része a Hamásszal kötött alkut akar azért, hogy elengedjék őket.

Netanjahu azonban be akar keményíteni: „nagy lehetőség áll előttünk, hogy megállítsuk a gonosz tengelyét és más jövőt építsünk” – utal az Iránnal, annak libanoni szövetségesével, a Hezbollahhal, a jemeni húszikkal valamint Teherán szíriai és iraki szövetségeseivel szembeni izraeli szembenállásra. Szinvár megölése után a Hamász közölte: „csak erősebbek leszünk”, a Hezbollah pedig azt, hogy fokozza támadásait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Benjamin Netanjahunak most lehetősége lenne a háború leállítására
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást