Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Infostart
2024. október 9. 10:43
Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.

Viszonválaszában Orbán Viktor megköszönte a hozzászólásokat, és azt mondta, szívesen vitatkozott volna a programról, "de látom, az önöket nem érdekli".

"Önök visszamondják a baloldal összes vádját, színtiszta propaganda. Amin meglepődtem, az a Bizottság elnök asszonyának beszéde" - fogalmazott viszonválaszában a strasbourgi EP-ülésteremben.

Helytelenítette, hogy a nézetkülönbségeket Ursula von der Leyen az EU-elnökség síkjára tereli, "régebben nem volt ilyen".

"Régebben az Európai Bizottság egy semleges terület volt, de úgy látom, az EB most egy politikai fegyver, amellyel minket támad" - mondta.

Ezt követően Ukrajnáról beszélt, visszautasította az 1956-os párhuzamot, "semmi közös nincs 1956-ban és az ukrán-orosz háborúban".

Szerinte az angolszász világ nem fogadja el, hogy az ukrán fronton "vesztésre állunk", miközben az EU úgy tesz, mintha ez nem így lenne, téves számítás alapján vágott bele a háborúba, de "a vesztes stratégiát meg kell változtatni, ha ezen az úton megyünk tovább, veszíteni fogunk, fontolják meg" - követelte.

Kell, hogy legyen szerinte kommunikáció a háborúban is, különben "egyre kétségbeejtőbb helyzetek lesznek".

Követelte azt is, hogy álljanak a béke mellé, különben mindenki veszíteni fog.

Tévedésnek nevezte az embercsempészek kiengedését, Magyarország kiteszi őket az országból azzal, hogy ha visszatérnek, megkétszereződik a börtönbüntetésük.

Visszautasította, hogy befogják a száját akkor, amikor egyet nem értését fogalmazza meg.

"Magyarországon a parlamentben van kétharmados többsége a kormánypártnak, de soha nem fordulna elő, ami itt, mindig megkapták a magyar ellenzékiek a bizottsági helyeket, ellentétben ezzel, a Patrióták nem kaptak bizottsági helyeket."

Az elszigetelődés vádját is visszautasította, hisz találkozott a német kancellárral és a francia elnökkel is.

Visszautasította, hogy Magyarországon nem ők nyerték az EP-választást: a Fidesz 45 százalékot kapott.

"A harag rossz tanácsadó. Tudjuk, mi a konfliktus oka közöttünk. 2018-ban jelentős szerepem volt, hogy nem lett Manfred Weber bizottsági elnök. De ön akkor azt mondta, nem akar magyar szavazatokkal nyerni. Ezért haragszik rám. Sajnálom, ezen nem tudok segíteni, nem tudom komolyan venni a megjegyzéseit" - folytatta Orbán Viktor.

Jelezte továbbá, hogy a magyar gazdaság kétszer annyira nő, mint az uniós átlag.

Az EU-nak ezen kívül el kell fogadnia a magyar alkotmányos berendezkedést.

"A magyar alkotmány védi a családokat, a házasságot, a gyerekeket. A házasság egy férfi, egy nő, az apa férfi, az anya nő. Jogunk van ehhez a szabályozáshoz" - reagált az ezzel kapcsolatos kritikákra.

Ezt követően azt tudakolta, ez a testület akar-e tagállamokat korrupcióból kioktatni.

Hazugságnak nevezte, hogy sokan távoznak Magyarországról, ugyanannyian dolgoznak arányaiban külföldön magyarok, mint osztrákok.

A magyaroknak adott támogatásról pedig azt mondta, 80 százalék visszavándorol uniós zsebekben.

A baloldal szakszervezetellenes vádjaira is reagált: legutóbb több éves béremelési programról állapodtak meg, és most is jó esély van erre.

Ezt követően tételesen felsorolta, melyik EU-tagállamban hány orosz dolgozik, így utasítva vissza az ezzel kapcsolatos vádakat.

Majd rátért a kereskedelmi ügyre: Magyarország szerinte transzparens módon kereskedik, míg a Nyugat fedett módon, Kínán keresztül az oroszokkal is. "Így kerülik ki önök a szankciókat!" - mutatott rá.

"Energiáról is beszéltek: a nyugati országok, önök, a háború kitörése óta 8,5 milliárd dollárért vásároltak valójában orosz energiahordozókat, ez hipokrácia" - hangoztatta Orbán Viktor.

Mélyen sajnálta, hogy pártpolitikai esemény lett, de "meg fogja védeni a hazáját".