Nyitókép: Facebook//Szijjártó Péter

Szijjártó Péter: ha Libanon belecsúszik a háborúba, az nem áll meg az ország határainál

Infostart / MTI
2024. szeptember 25. 19:01
Libanoni és palesztin kollégájával tárgyalt a magyar külügyminiszter New Yorkban.

Minden egyes szereplőnek józan viselkedést kell tanúsítania és meg kell akadályozni, hogy egy fegyveres konfliktus regionális háborúvá terebélyesedjen a Közel-Keleten, hiszen az az egész világ biztonságát alááshatná - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a libanoni és a palesztin kollégájával folytatott egyeztetést követően rámutatott, hogy immár közel egy éve tragikus konfliktus zajlik a Közel-Keleten, azóta, hogy a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt egy "elfogadhatatlan, ördögi terrortámadás keretében".

Leszögezte, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű, a kormány fontosnak tartja, hogy soha többet senki ellen ne lehessen elkövetni ilyen terrortámadást, követeli a túszok feltétel nélküli hazaengedését, illetve lényegesnek tekinti a civil áldozatok minimalizálását és az eszkaláció elkerülését, de ez utóbbival is gond van.

"Ha ez a fegyveres konfliktus regionális háborúvá alakul, akkor ismerve a régió helyzetét, stabilitását, ismerve a világpolitikában játszott szerepét az ott található államoknak, sajnos azzal a veszéllyel nézünk szembe, hogy Ukrajna mellett egy újabb válsággóc pillanatok alatt a teljes globális biztonságot áshatja alá" - folytatta.

"Ráadásul a libanoni keresztény közösséggel nekünk van egy kifejezetten szoros kapcsolatunk is, s nem szeretnénk, ha a libanoni keresztény közösségnek most újabb nehézséggel kellene szembetalálkoznia" - közölte. A kapcsolat folyamatos a libanoni keresztény közösség vezetőivel, küldtek is már nekik segítséget annak érdekében, hogy a szükséges egészségügyi ellátást a keresztény közösség bajba került tagjai számára biztosítani tudják.

(A nyitóképen: Szijjártó Péter megbeszélést folytat Abdallah Bou Habibbal, a libanoni külügyminiszterrel.)