Nyitókép: Pixabay

Madridban is vége az e-roller bérlésnek

Infostart
2024. szeptember 6. 08:24
Októbertől Madrid utcáiról eltűnnek a bérelhető elektromos rollerek, a spanyol főváros vezetése úgy döntött, hogy betiltja a sok problémát okozó járműveket.

Melbourne, Párizs és más nagyvárosok után Madridban is elegük lett az embereknek az utcákon gyakran szerteszét hagyott elektromos rollerekből és ezek nem ritkán szabályszegő vezetőiből.

Mostanra a spanyol fővárosban is megérlelődött a döntés: októbertől betiltják a bérelhető e-rollereket – írja a Bloomberg alapján a vg.hu.

A spanyol főváros polgármestere, José Luis Martínez-Almeida az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy számukra a madridi polgárok fizikai biztonsága a legfontosabb, ezért visszavonják az e-rollerek kölcsönzésével foglalkozó cégek engedélyét.

Az önkormányzat közlése szerint a cégek több, korábban lefektetett feltételnek sem tudtak megfelelni, így például képtelenek voltak a teljes várost lefedni a szolgáltatásukkal, nem sikerült megfelelő biztosítást kötniük a rollerekre, és nem tudták olyan technológiával sem ellátni a járműveket, ami megakadályozná, hogy tiltott helyeken közlekedjenek vagy parkoljanak velük.

A döntés a magántulajdonban lévő hasonló eszközöket természetesen nem érinti, akinek saját e-rollere van, az közlekedhet vele továbbra is.

Madrid vezetése tavaly kötött egy három évre szóló szerződést a Lime, a Dott és a Tier Mobility cégekkel, amelynek értelmében hatezer rollert helyeztek ki az utcákra, ezeket most el kell tüntetniük onnan a vállalatoknak.

A városvezetés a döntést azzal indokolta, hogy a felhasználók rengetegszer szabálytalanul és tiltott helyen parkoltak a rollerekkel, és gyakoriak voltak a balesetek is.

Párizsban hasonló okokból tavaly áprilisban tartottak népszavazást, s a résztvevők 90 százaléka voksolt a tiltás mellett, az illetékesek pedig cselekedtek,

és őszre jóformán el is tűntek a bérelhető e-rollerek a francia fővárosból.

Koppenhágában 2020-ban szintén a teljes tiltás mellett döntöttek, majd egy évvel később komolyabb szabályozással újra engedélyezték használatukat. Barcelonában a történelmi városrészekben tiltották be az e-rollereket, és Rómában is szigorításon dolgoznak.