Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. május 17. 06:00
A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.

Tény és való, hogy az elmúlt néhány hónapban érezhetően fokozódott a (szlovák) társadalomban a feszültség, az emberek idegesebbé váltak, és minden bizonnyal ennek az egyik „kinövése” ez a mostani merényletkísérlet is – fogalmazott Öllös László politológus, filozófus az InfoRádióban. Mindazonáltal egyetértett azzal, hogy az idegesség és a radikalizálódás között azért van különbség, ezért most meg kell várni a nyomozás eredményét, hogy itt csak egy magányos elkövetőről van szó, vagy esetleg többről.

Természetesen a Robert Ficót ért támadás megdöbbentette a szlovák társadalmat, legalábbis amennyire a sajtóból ez kiolvasható, hiszen az emberek nincsenek hozzászokva az ilyesmihez, bár lassan elkezdhetnek hozzászokni – folytatta a Fórum Intézet elnöke, utalva arra, hogy a közelmúltban számos (több mint 1500) terrorista, illetve bombafenyegetés ért szlovákiai iskolákat, bankfiókokat és egyéb fontos intézményeket. „Tehát lassan kezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez, főleg ezután az esemény után”.

Ami a politikumot illeti, választási kampány van, jönnek az európai parlamenti választások, és várhatóan ennek részeként fogják ezt a merényletet is interpretálni – vélekedett a politológus, aki szerint a politikusok – kihasználva a mostani alkalmat – inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak pillanatnyilag. A kormánypárti szereplők az ellenzékre mutogatnak, hogy olyan szintre vitték a feszültséget, úgy szították a helyzetet, hogy ez lett a vége. Az ellenzék pedig azt mondja, hogy a kormány igaztalanul vádolja az ország jelentős részét, mert egyáltalán nem ilyenek; persze a kormány nem a társadalmat, hanem elsősorban az ellenzéki politikusokat vádolja – jegyezte meg Öllös Lászó.

Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter minap úgy fogalmazott, hogy Szlovákia a polgárháború szélén áll. A politológus szerint ilyet nem lett volna szabad mondania, bár könnyen elképzelhetően tartja, hogy a politikus rossz idegállapotban állt a kamerák elé, hiszen Robert Fico közeli munkatársa, aki személyesen is kötődik a kormányfőhöz. Arra a kérdésre, hogy érzékelhető-e a merénylet továbbgyűrűző hatása – az emberek az utcára akarnak vonulni, egymás vagy politikusok, esetleg médiumok ellen fordulva –, azt válaszolta, hogy a támadás még csak egy napja történt, és ilyenkor „az ember tesz három lépést hátrafelé”, kivárva egy kicsit. „Idáig nem, de mondom, nagyon friss a dolog.”

Ami a merénylőt illeti, Öllös László elmondása szerint nem tartozott a közéletileg ismert személyiségek közé; ő maga is csak annyit tud Juraj Cintuláról, amennyi a sajtóban megjelent róla.

Átalakítja-e a szlovákiai kampányt a támadás?

Elhangzottak már olyan kijelentések, hogy a miniszterelnök biztonsági emberei csődöt mondtak, rosszul védték Robet Ficót, így alighanem szigorításokat fognak bevezetni, de ezek mikéntje ebben a pillanatban megjósolhatatlan – mondta a politológus. Ennek ellenére a kampány folytatódni fog, és feltétezhetően a merénylet kulcstéma lesz a hátralévő időszakban. Más hasonló esetek tanulsága azt mondatja, hogy ilyenkor a megtámadott fél kerül előnyösebb helyzetbe, és alighanem ez most is így lesz, de ezt még korai állítani – mondta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást