Nyitókép: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtóosztálya

Nagy pofont kapott Oroszország az egyik szoros szövetségesétől

Infostart
2024. április 9. 21:35
Ararat Mirzojan örmény külügyminiszter nem vesz részt a Független Államok Közösségének (FÁK) következő találkozóján.

Örményország nem képviselteti magát a Független Államok Közösségének (FÁK) pénteki találkozóján, melyet Fehéroroszországban rendeznek – írja örmény tudósítások alapján a Portfolio.

A pénteki, minszki összejövetelen a FÁK-államok külügyminiszterei vesznek részt, az örmény tárcavezető, Ararat Mirzojan azonban nem utazik el a fehérorosz fővárosba.

A mostani örmény döntés újabb jelzésértékű gesztus a FÁK de facto vezetője, Oroszország felé.

Jereván Hegyi-Karabah elvesztése óta gyorsan és látványosan távolodik korábbi legszorosabb szövetségesétől, mivel Moszkva nem tudta meggátolni, hogy Azerbajdzsán lerohanja a területet.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök nemrég közölte: akár újabb háború is kitörhet a térségben, ha Azerbajdzsán nem szolgáltat vissza négy azeri falut, amelyeket az 1990-es évek eleje óta tart ellenőrzése alatt.

Jereván és Baku viszonya évtizedek óta feszült a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt, amelyet Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúban foglalt vissza. Ezután a százezer létszámúra becsült, többségi örmény lakosság szinte kivétel nélkül Örményországba menekült a területről.

A két szomszédos dél-kaukázusi ország tavaly év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. Februárban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót, a megbeszélések azonban megtorpantak, főleg olyan kérdések miatt, mint az ezer kilométer hosszú közös – lezárt és megerősített – határ kijelölése.