eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Légicsapásban megrongálódott épület a gázai Rafah városban, ahol az izraeli hadsereg bejelentése szerint légicsapással megölték Hálid Manszúrt, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik parancsnokát és két társát 2022. augusztus 7-én. Izrael két nappal korábban Hajnalhasadás néven hadműveletet indított a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád ellen, mert a palesztin terrorszervezet megtorlással fenyegetőzött, miután letartóztatták egyik magas rangú ciszjordániai tisztviselőjét, Bassam al-Szaadit. A Gázai övezetből augusztus 5-e óta rakétákat indítottak Izrael központi és déli részei felé.
Nyitókép: MTI/AP/Yousef Masoud

A hágai Nemzetközi Bíróság elé kerül a palesztin területek izraeli megszállása

Az ENSZ Közgyűlés kér állásfoglalást.

Üdvözölték a palesztinok szombaton az ENSZ Közgyűlésének pénteki határozatát, melyben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) véleményét kérte palesztin területek izraeli megszállásának jogi következményeiről.

Az ICJ a világszervezet elsődleges bírói szerve, mely az államok közötti vitákkal foglalkozik. Ítéletei kötelezőek, bár nincs ereje kikényszeríteni végrehajtásukat.

A Közgyűlésben 87-en szavaztak a határozat mellett, Izrael, az Egyesült Államok és 24 másik tagállam ellenezte, míg 53-an tartózkodtak.

"Eljött az idő Izrael számára, hogy államként a jog alanya legyen, és elszámoltathassák a népünk ellen elkövetett bűneiért" - jelentette ki Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az ENSZ-határozatot kommentálva.

Husszein al-Sejk vezető palesztin tisztségviselő a Twitteren a palesztin diplomácia győzelmeként méltatta a határozatot.

Izraeli illetékesek egyelőre nem kommentálták a szavazás eredményét. Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet még a szavazás előtt elítélte a várható határozatot.

A palesztinok korlátozott autonómiával rendelkeznek az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a zsidó állam által annektált Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli megszállást és annexiót a nemzetközi közösség nem ismeri el. A Benjamin Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek erősítésére tett ígéretet, bár a régi-új miniszterelnök nem utalt arra, hogy szándékában állna annektálni ezeket.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 6. 11:42
×
×
×
×