Nyitókép: Pixabay

Donald Tusk további brexithalasztásról küldött levelet

Infostart / MTI
2019. április 9. 21:09
Néhány órával korábban nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének további halasztását.

A rugalmas, de legfeljebb egy évig tartó további halasztás lehetőségét is meg kellene vitatni a szerdai rendkívüli brexitügyi csúcstalálkozón - írta az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Donald Tusk szerint az alternatív javaslat maximum egyéves hosszabbítást tenne lehetővé, mivel az Európai Uniónak akkor egyhangúlag kell majd döntenie kulcsfontosságú ügyekben.

A rugalmas halasztás azt jelentené, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még a határidő előtt. Így elkerülhető lenne, hogy néhány hetente újabb és újabb csúcstalálkozót hívjanak össze.

A szerdai csúcstalálkozón Theresa May brit miniszterelnöknek ismertetnie kell, milyen indokokkal kérik a brexit halasztását.

További halasztást kérnek

Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze brexit további halasztását. A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.

Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében. A ház elé kedden a kormány terjesztette be a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt.

A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki beterjesztést, amely egyenesen kötelezi Theresa Mayt a brexithatáridő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Ezt az indítványt az alsóház múlt szerdán minimális többséggel, 313:312 arányban fogadta el.

A törvényjavaslat - amelyet Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt egyik befolyásos képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke terjesztett elő - az elmúlt egy hétben megjárta a felső kamarát, a Lordok Házát is, és hétfő este került vissza az alsóházba, ahol a képviselők véglegesítették.

A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel kedden törvényerőre emelkedett. Így azonban a brit parlamenti eljárásjogi törvény alapján szükségessé vált egy megerősítő szavazás is, ezúttal a kormány indítványára, és kedd este ezt az indítványt hagyta jóvá jelentős többséggel az alsóház.