Nyitókép: Pixabay

Homokszemek helyett vasrudak kerültek a fogaskerekek közé az unió Afrikát segítő alapjánál

Infostart / InfoRádió - Zsámboki Zsolt
2024. október 13. 09:44
Számos visszásságra hívta fel a figyelmet az Európai Számvevőszék a Szükséghelyzeti Alap Afrikáért elnevezésű szervezetnél. A vizsgálatról a Migrációkutató Intézet új tanulmánya is beszámolt. Az InfoRádió Marsai Viktort, az intézet igazgatóját kérdezte.

Az unió több alapot is működtet azzal a céllal, hogy a stratégiai környezetét stabilizálni, fejleszteni tudja. Az Afrikáért létrehozott alap kifejezetten az irreguláris migráció kezelését, megfékezését, a kiváltó okoknak a mérséklését szolgálja. Elsősorban infrastruktúra fejlesztési, munkahelyteremtési programokat finanszíroz, hogy a kibocsátó régiók a megtartó képességét növelje – magyarázta el Marsai Viktor.

A Migrációkutató Intézet igazgatója arról is beszélt, hogy 2015-ben hozták létre az alapot ötmilliárd eurós kerettel, aminek a jelentős részét, mintegy 4,5 milliárd eurót 2023 végére el is költötték. Marsai Viktor idézte az alap jelentését, amely szerinte impozáns számokat közöl: 300 ezer új munkahelyet és mintegy 30 millió ember életkörülményeinek a javítását.

Az Európai Számvevőszék jelentése felhívta arra is a figyelmet, hogy teljesen abszurd költések és projektek is megvalósultak az uniós pénzekből. Például Gambiában egy olyan baromfiprojektet támogatott az Európai Unió, ahol a vállalkozó nagyon hamar felhagyott a tevékenységgel, és eladta az állatait, ráadásul ezt az unió kétszer is támogatta, annak ellenére, hogy tudták, hogy a vállalkozó beszüntette a tevékenységet.

Egy másik extrém példát is említett Marsai Viktor: Etiópiában az unió majdnem két tucat ipari parkot támogatott, ami első ránézésre nagyon impozánsnak tűnik, és az ipari parkok az etióp munkahelyteremtés motorjai jelenleg, de a támogatások valójában irodaszerek, illetve laptopok vásárlásában merültek ki, miközben kiderült, hogy az építési költségeket olyan parkokra vette fel a kormány, amelyek már korábban elkészültek.

"Az alapvető probléma az, hogy az EU milliárdjai számos esetben gyakorlatilag teljesen fölösleges projektekre mennek el" – összegezett az igazgató. Ez elsősorban azért lehetséges szerinte, mert az unió földrajzilag is és mentalitásban is túlzottan távol van a segélyezett régióktól. Mint mondta: nagyon nehéz a projekteknek a helyben történő ellenőrzése, különösen, amikor kisebb projektekről van szó, vagy olyan térségekről, ahol nagy a regionális instabilitás. Ilyen esetekben az EU sokszor kiszervezi ezt a tevékenységet, ami tovább növeli annak az esélyét, hogy homokszemek vagy esetenként vasrudak kerüljenek a fogaskerekek közé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást