Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

"Aszálykerülő" kukoricát nemesítenek magyar szakemberek

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2024. szeptember 8. 15:49
A rendkívül száraz nyári időjárás miatt átlag alatti kukoricatermés várható idén, de a 2022-es rekordalacsony szintet meg fogja haladni. A HUN-REN szakemberei a hasonló esetek megelőzése érdekében szárazság- és hidegtűrő hibridkukorica nemesítésén dolgoznak.

Idén májusban és júniusban is elegendő csapadék hullott, és a hőmérséklet is kedvezően alakult a kukoricatermés szempontjából. Ám a nyár további hónapjaiban a hőség és a szárazság sok kárt okozott a mezőgazdaságban. Spitkó Tamást, a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet kukoricanemesítési osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: megyénként és régiónként is jelentős csapadékhiány alakult ki.

Voltak olyan térségek, ahol lényegében nem volt csapadék.

Ráadásul a csapadék eloszlása is egyenetlen volt országosan, ezért alakulhatott ki kiterjedtebb aszály. A várható termés mennyisége ennek megfelelően talán eléri a 6 tonnát, de a reálisabb inkább az ez alatti termésszint, ugyanakkor a termés még így is jobb, mint a 2022-es évben volt.

Az előrejelzések szerint a következő évek, évtizedek sem hoznak majd több csapadékot nyaranta, ezért a szakemberek jelenleg a szárazabb időszakot is jól tűrő fajtákat nemesítenek.

"Abszolút vízhiány esetén, amikor egy-két hónapig nem esik az eső, akkor azért a szárazságtűrő növények se bírják, víz nélkül nincs termésképződés és nincs termés. De lehet például a szárazságtűrést javítani azzal, hogy ha ezzel egy időben hidegtűrést is javítunk. A kukorica trópusi növény, nem bírja a fagyokat és a hosszan tartó hideg időszakot. Viszont

ha előrébb lehetne hozni a vetésidőt, akkor a virágzás is elkerülné a júliusi aszályt, és a hónapi közepi vízhiányos időszakban már a szemtelítődés, a termésberakódás folyna, és ezáltal egy kicsit magasabb termésre számíthatnánk.

Nyilván akkor is van terméskiesés, de ez talán enyhíti annak hatását" – mutatott rá Spitkó Tamás.

Hozzátette: a klímaváltozással a hidegtűrő kukoricák mellett lassan a mediterrán haszonnövények termesztésében is gondolkodni kell, bár a nagyüzemi előállításuk ideje még nem jött el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szárazság miatt idén kevés a kukorica, de van megoldás a problémára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást