Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Tombol a munkaerő-kölcsönzési láz

Infostart
2019. szeptember 27. 09:58
És már egyáltalán nem csak pincéreket, építőipari munkásokat keresnek, könyvelőket és pénzügyi szakembereket.

Akár rövid, akár hosszú távra divat ma már a munkaerő-kölcsönzés, hogy melyiket választják a foglalkoztatók, attól is függ, milyen okból keletkezik az erőforráshiány.

A kialakult helyzetről a Világgazdaságnak nyilatkozó Berta Péter cége, a WHC Személyzeti Szolgáltató Kft. tavaly 15,1 milliárd forint árbevételt ért el a piacon.

"Több százmilliárdos iparágról van szó, amely volumenében évről évre növekedést mutat. Ennek oka többek között az elmúlt években tapasztalt egyre fokozódó munkaerőhiány, ami miatt a cégeknek egyre nagyobb az igényük a humánerőforrást biztosító szolgáltatók tevékenységére" - világított rá Berta Péter.

Úgy látja,

a munkaerő-kölcsönzés az erőforrás-biztosítás egyik népszerű formája, mert leveszi a cégek válláról a munkaerő-toborzás és -foglalkoztatás terhét.

A munkaerőhiány következtében - mint rámutatott - egyre több cég érte el saját toborzási kapacitásainak határait, így ezt a feladatot a szolgáltatókra bízza.

A munkaerő-kölcsönzés ma már minden iparágban megtalálható, ahol munkaerőre van szükség, hiszen a szolgáltatás célja az erőforrásigények kielégítése és az álláskeresők munkához segítése - tette hozzá.

A kölcsönzés leginkább a fizikai munkakörökben van jelen, főképp gyártó-, mezőgazdasági és kereskedelmi munkásokat keresnek, de

a szellemi munkakörök betöltésére is egyre több embert keresnek szolgáltatókon keresztül,

például egyre több könyvelőt, pénzügyi szakembert is keresnek.

Az időszak egyébként pár hónaptól több évig terjed, pár hónapra a kereskedelmi és az agrárszektor keres embereket, évekre a gyártók.