Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Varga Mihály: Európa gazdasági ereje nem áldozható fel az ideológiai célok érdekében

Infostart / MTI
2024. szeptember 11. 16:56
A pénzügyminiszter szerint Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata.

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítanak a többi tagállam együttműködésére is - jelentette ki Varga Mihály az Eurofi Üzleti Fórumán, szerdán Budapesten a tárca közleménye szerint.

A tájékoztató szerint a pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország a blokkosodás helyett, a gazdasági semlegességet és a gazdaságok közötti együttműködésre épülő politikát támogatja. A tárcavezető felhívta a figyelmet: ma az Egyesült Államok gazdasága ötször, Kína pedig tízszer nagyobb ütemben bővül, mint az Európai Unió gazdasága. A versenyképességi adatok világosan jelzik, hogy Európa gazdasága hanyatlik, és nem használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket - tette hozzá.

Varga Mihály ismertette: Magyarországon munkaalapú gazdaság épült ki az elmúlt 15 év során, amely a válságok alatt is kiállta a próbát. A hazai adókörnyezet és a tőkevonzerő, valamint a családtámogatási rendszer is a legjobbak között van Európában. Emellett az uniós átlag feletti magyar gazdasági növekedés szintén megalapozza a pozitív jövőképünket.

A miniszter rámutatott: a Helyreállítási Eszköz támogatásai, az adminisztrációs terhek, az atomerőművek leállítása, a migráció támogatása és a kivetett szankciók rávilágítottak, hogy az uniós döntéshozatalban ma keverednek a gazdasági-szakmai, illetve az ideológiai célok.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy Európa gazdasági ereje nem feláldozható az ideológiai célok érdekében, hanem a valódi gazdasági érdekeket nézve kell a célokat és intézkedéseket meghatározni. A miniszter a magyar elnökség ajánlatát Európa versenyképességének megerősítése terén ismertetve elmondta: Magyarország számára kiemelt prioritás az új Európai Versenyképességi Megállapodás elfogadása, amely olyan eszközökre épít, mint a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a demográfiai problémák a szociális ellátórendszert, valamint a munkaerőpiaci egyensúlyt is veszélyeztetik. Mint mondta: a magyar álláspont szerint Európa jövőjét az európai fiatalok jelentik, ezért kiemelten fontosnak tartják az unió demográfiai eszköztárának bővítését, ami a családok kiemelt támogatására fókuszál.