PSZ a mobilkorlátozásról: a probléma valós, az új rendelet betarthatatlan

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. szeptember 2. 15:22
A Pedagógusok Szakszervezete szerint az iskolák nem fogják tudni betartani a mobiltelefonok korlátozásáról szóló új rendeletet. Az érdekképviselet tanévnyitó sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a kánikula miatt meg kellene változtatni az iskolai oktatás rendjét.

A mobiltelefonok iskolai használatát korlátozó rendelet egy elhibázott intézkedésekkel telerakott, elkapkodott, betarthatatlan jogszabály – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Gosztonyi Gábor hangsúlyozta, hogy az okostelefonok iskolai használata az érdekképviselet szerint is valós probléma, de a megoldására eddig is ott voltak az intézményi házirendek.

Az alelnök szerint csak azt a gyakorlatot kellett volna folytatni, hogy a gyerekeknek ki kell kapcsolniuk a mobiltelefonjukat, és ha engedély nélkül előveszik, akkor a tanár elkobozza tőlük, a Krétán keresztül értesíti a szülőt az intézkedéséről, majd az óra végén visszaadja a tanulónak a készüléket.

A szakszervezet elnöke, Totyik Tamás emlékeztetett arra, hogy egyetlen iskola gazdálkodásába sem tervezték be a mobiltelefonok biztonságos tárolásának költségét, ráadásul azokat a tableteket is be kell szedni, amelyeket korábban épp a kormány osztott szét a gyerekek között. Szerinte

az új rendeletnek már csak azért sem tudnak azonnal megfelelni az iskolák, mert ahhoz először a szülői munkaközösséggel egyeztetve módosítaniuk kell a házirendjüket.

A rendelet sorsát illetően úgy fogalmazott, „tessék-lássék” módján fogják betartani a szabályzatot a gyakorlatban, nem fognak vele foglalkozni, majd három-négy hónap múlva „elengedik” az egészet.

Más témákat érintve az érdekképviseleti vezetők elmondták, hogy létszámhiányra hivatkozva eddig öt iskolai könyvtárat zártak be az országban; Balmazújvárosban az önkormányzat politikai belháborúja miatt, a Kúria döntése ellenére június 4-e óta nem kaptak fizetést az óvodapedagógusok, akik országszerte semmilyen felkészítésben nem részesültek a Kréta szeptembertől kötelező használatára; illetve még mindig nem tudják, hogy 2025-ben mennyi lesz a diplomás átlagkereset, aminek 80 százaléka a pedagógus átlagbér.

Szóba került az is, hogy a tanév kánikulában kezdődött el. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a hőségriadó végéig rövidített órákat vagy iskolán kívüli programokat kellene tartani a gyerekeknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tanévkezdés - Pedagógusok Szakszervezete - mobiltelefonok és egyebek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást