Nyitókép: fhm/Getty Images

Így kapcsolták le a Dubajba tartó Schadl Györgyéket – részletek

Infostart
2023. március 29. 09:13
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének autóját a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton állították félre.

2021. november 5-én Schadl György délután háromnegyed egyre rendelte sofőrjét, M. Viktort újbudai otthonához, hogy őt és feleségét a ferihegyi reptérre vigye. A letartóztatás részleteiről beszámoló Telex szerint viszont a végrehajtópáros autóját nem sokkal később a készenléti rendőrök félreállították, közvetlenül a repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A benne utazókat kiszállították, majd Schadl Györgyöt és M. Viktort bilincselték. Perceken belül elrendelték az előállításukat, ezzel pedig búcsút mondhattak annak, hogy ki tudnak jutni Dubajba.

A nyomozók szerint azért mentek volna Dubajba, mert Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel. A lap megjegyzi, hogy a ferihegyi incidens előtt a nyomozók még messze nem tárták fel Schadl ügyének részleteit, de azt már sejtették, hogy R. Róberttel és Völner Pállal korrupciós hálózatot alakítottak ki a végrehajtói karban. Előállítása után egy nappal Schadl azt vallotta: feleségével csak turistaként utaztak volna Dubajba, a nyomozati anyagból viszont az rajzolódik ki, hogy a hatóságok szerint kapott egy fülest, és még a letartóztatása előtt menekült volna az országból.

Mint olvasható, az előállítás után Schadl Györgyöt és M. Viktort azonnal elválasztották. A sofőrt bilincsben néhány méterrel arrébb kísérték, ahol átvizsgálták a ruháját. A kabátja bal zsebében egy tömött fehér, A5-ös borítékot találtak, amiből 33 darab 200 eurós, 100 darab 100 eurós és 1 darab 20 eurós került elő. Amikor megkérdezték, hogy a majdnem 6 millió forintot érő pénz az övé-e, azt mondta, nem. A férfit ezután a Központi Nyomozó Főügyészségre vitték, ahol közölték vele, hogy át fogják kutatni a lakását. Az érdi ingatlanban M. Viktor már elismerte, hogy Schadltől kapta a nála talált pénzt.

Megbilincselése után Schadl Györgyöt is átvizsgálták a rendőrök, de a ruhájából csak néhány papírpénz és egy Audi kocsikulcsa került elő – teszik hozzá.

A legnagyobb nála lévő érték a később több mint 7 millió forintra becsült, 18 karátos aranyból készült Breguet karóra volt, amit még a megbilincselésekor csatoltak le a csuklójáról.

Felesége táskájából egy BMW kulcsa és 368 darab 50 eurós került elő 100 darab 10 eurós társaságában. Egy másik borítékban több száz dirhamot, több száz dollárt és eurós bankjegyeket találtak.