Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Pintér Sándor: a BM nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez

Infostart
2021. július 21. 20:21
Képviselői kérdésre válaszolva közölte a Belügyminisztérium állásfoglalását a Pegasus – és egy állítólagos másik – kémprogrammal kapcsolatos ügyben a tárcavezető.

Az LMP-s Hohn Krisztina és Ungár Péter azzal a kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz, hogy kivizsgálják-e, milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után. A Telex által kiszúrt válaszban a belügyminiszter úgy fogalmaz, hogy „a BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak. (...) Kijelentem: 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. A lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják állításom.”

Válaszában hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország demokratikus jogállam, nemzetbiztonsági védelmét a Belügyminisztérium látja el, amely feladatának teljesítése érdekében – az alkalmazott eszközök és módszerek tekintetében – a hatályos jogszabályok betartásával jár el. "Magyarországon a
leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik" – hangsúlyozta, összhangban a korábbi kormányzati nyilatkozatokkal.

Végezetül közölte, hogy a konkrét kérdésekre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának zárt ülésén kész válaszolni. (Ennek összehívására azonban a jelen helyzet szerint nem fog sor kerülni, mert bár a bizottság ellenzéki tagjai kezdeményezték az ülést, a Fidesz közölte, hogy álláspontja szerint az indokolatlan. A kormánypárti képviselők nélkül viszont az ülés határozatképtelen lesz, és így a zárt ülést sem lehet elrendelni.)