Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Percről percre - a koronavírus-járvány szerdai hírei

Infostart
2020. október 14. 10:27
Világszerte 38,3 millióra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Itthon 27-en meghaltak, 920-szal emelkedett a fertőzöttek száma. Minden hír a járványról és annak hatásairól.
2020.10.14. 05:25

Nem veszélyes, ha koronavírusos édesanyja szoptatja csecsemőjét

Nem jó protokoll a koronavírusos anyától elválasztani a csecsemőt, sem az, ha nem szoptathatják babájukat, elég az alap megelőző intézkedéseket betartani.

2020.10.14. 06:05

Verseny a vakcináért: közel hatvan gyártó dolgozik rajta, gyerekeket is bevonnak a tesztekbe

Klinikai tesztelési fázisban tart már negyvennégy koronavírus elleni vakcina: a kínai és orosz gyártók egy fázist kihagynak, ám szakemberek szerint ez veszélyforrás lehet.

2020.10.14. 06:27

Sokkoló bejelentésre készül szerda este a francia elnök

Kijárási korlátozás, ágazatonkénti célzott szigorítások, a tömegközlekedés korlátozása mellett minden lehetőség az asztalon van - jelezte az elnöki hivatal.

2020.10.14. 06:38

Újabb gyógyszergyártó kísérletét állították le

Újabb amerikai gyógyszergyártó, az Eli Lilly függesztette fel kedden a koronavírus okozta Covid-19 kísérleti kezelésének klinikai tesztelését.

2020.10.14. 06:50

Két lépésben drágul a cigaretta, de illetékmentesség is jön

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az adóügyi könnyítésekről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek.

2020.10.14. 07:30

PSZ: három tanár halt meg itthon

A Pedagógusok Szakszervezete három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg.

2020.10.14. 07:40

Falus András: megnyugtató a hír, ha szüneteltetik egy vakcina tesztjét

Az egyik amerikai gyártó felfüggesztette a koronavírus-elleni vakcinája tesztjét, mert egy beoltott betegnél nem várt mellékhatásokat tapasztaltak.

2020.10.14. 08:36

A karácsony mentheti a Magyar Posta évét

Nem zárnak be egy postahivatalt sem, a csomagküldési rendszer fejlesztésétől vár hosszú távú hasznot a Magyar Posta, de összeköltözne más szolgáltatókkal is - mondta Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a Népszavában olvasható interjúban.

2020.10.14. 08:52

Ezer fölé nőtt a járvány magyarországi áldozatainak száma

Emelkedett a kórházban kezeltek és az aktív fertőzöttek száma itthon.

2020.10.14. 09:21

Máris karácsonyi láz a boltokban - a távolságtartás így is fontos

Versenyfutásba kezdhet a hagyományos és az internetes kereskedelem, nemcsak a boltokban, hanem a weben is beindult már a karácsonyi szezon.

2020.10.14. 09:33

Elképesztő repülős élménnyel rukkolt elő a légitársaság

A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a turizmus, az utasszállító repülőgépek többsége világszerte földre kényszerült. Vannak, akiknek annyira hiányzik az utazás, hogy az illúziójáért is hajlandók, nem kevés pénzt fizetni.

2020.10.14. 10:08

A durvuló brit munkanélküliség főleg a fiatalokat sújtja

A parlamenti képviselők nagy fizetésemelést kapnak, miközben sorra bocsátják el az embereket. Egyes brit városokban bezáratják az éttermeket, edzőtermeket.

2020.10.14. 11:00

Románia változtat a Magyarországról érkezők esetében

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.

2020.10.14. 11:45

Operatív törzs: október 23-án nem lesznek központi ünnepségek

A csoportosulások elkerülése érdekében a zászólfelvonáson és a díjátadásokon kívül nem lesznek központi ünnepségek október 23-án – jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Beszélt arról is, hogy ezer egészségügyi dolgozót vezéltek már más intézménybe avédekezés érdekében, és hogy 52 idősotthonban jelent már meg a koronavírus.

2020.10.14. 12:00

Lehúzzák a rolót: három csapás sújthatja a boltosokat

A gyengülő forint, a koronavírus-járvány miatti bevételkiesés és az inflációhoz igazított bérletidíj-emelés is nehéz helyzetbe hozhatja a kiskereskedőket.

2020.10.14. 12:52

Varga Judit: ez Donáth Anna "őszödi" beszéde

Varga Judit igazságügyi miniszter értékelése szerint a momentumos Donáth Anna újabb kiszivárgott mondatai után egyértelmű, hogy az ellenzék a koronavírus-törvény miatt úgy vádolta diktatúra építésével az Orbán-kormányt, hogy közben pontosan tudta: a vádakból egy szó sem igaz.

2020.10.14. 12:55

Pöröllyel csapnak le a hollandok

Részleges lezárások léptek életbe szerdán Hollandiában a koronavírus-járvány terjedése miatt. A vendéglátóegységeket egy hónapra bezárják és az arcmaszk viselése beltéri helyeken kötelezővé vált.

Mark Rutte holland kormányfő úgy fogalmazott, hogy "a vírusra nehéz pöröllyel kell lecsapni, most, és nem később." Hangsúlyozta, hogy csak a korlátozások szigorítása fékezheti meg a járvány terjedését, és segíthet elkerülni az újabb teljes lezárást. Önfegyelemre és a szabálykövetésre szólította fel továbbá a lakosságot.

"Arra kérek mindenkit, hogy alkalmazkodjanak az előírásokhoz, és ne vitassák szükségszerűségüket" - hívta fel a figyelmet.

Az intézkedések értelmében szerda este 22 órától egy hónapra bezárnak a bárok, éttermek és a könnyűdrogokat áruló "coffee-shopok" is.

Az előírások szerint továbbá a háztartáson kívüli kapcsolatok 5 személyről háromra szűkülnek, a tömegsport leáll, és felfüggesztik az idegenbeli sportmérkőzéseket is. A kereskedelmi egységeknek, az élelmiszert áruló boltokon kívül, este 8-as zárórát rendeltek el, az alkohol és drog kültéri fogyasztása is csak eddig megengedett. Emellett a múzeumok, könyvtárak látogatása csak foglalással, bejelentkezéssel lesz lehetséges. A kormány a lehető legkevesebb utazásra és távmunkára szólította fel a lakosságot.

2020.10.14. 13:20

Senki sem érti, hogyan fertőződött meg Cristiano Ronaldo

A portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Fernando Santos nem érti, Cristiano Ronaldo hogyan fertőződhetett meg a koronavírussal.

2020.10.14. 13:32

Az orosz vakcinával szemez Kijev

Ukrajna lehet, hogy vásárol majd a koronavírus elleni orosz vakcinából, de csak akkor, ha azt már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyta - jelentette ki Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter a NewsOne televízióban.

A tárcavezető szavai szerint korai még beszélni az orosz vakcina vásárlásáról, mert az oltóanyagon még nem végeztek el minden klinikai vizsgálatot, hatékonyságát és biztonságosságát nemzetközi szervezetek még nem igazolták.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napon 5590 új esettel 276 177-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 107 újabb halálos áldozattal 5229-re. Eddig 118 699-en gyógyultak meg, viszont jelenleg már 152 249 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

2020.10.14. 14:01

Letaglózta a koronavírus a fiatal magyar vízilabdázót

Tóth Kristóf tüdejét támadta meg a koronavírus, szörnyű kínokat élt át, másfél héten át kapott mesterséges légzéssegítést, de már kiengedték a kórházból.

2020.10.14. 14:31

Németország az influenzának is hadat üzen

Az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványa miatt minden korábbinál több, 26 millió adag oltással készülnek az ugyancsak légzőszervi megbetegedést okozó szezonális influenzavírus elleni védekezésre Németországban - jelentették be szerdán Berlinben. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter rámutatott, hogy a SARS-Cov-2 és a szezonális influenzavírus igen hasonló megbetegedést okozhat, és túlterhelődhet az ellátórendszer, ha egyszerre mindkét kórokozó miatt fordulnak elő tömegesen kórházi kezelést igénylő esetek. Az influenza elleni oltás "csak egy apró szúrás, de háromszoros védelmet jelent", védi a vírus ellen beoltott személyt, védi a környezetében lévőket, és védi az egészségügyi ellátórendszert - mondta a miniszter. Elmondta, hogy tavaly 20 millió adag oltás állt rendelkezésre, és nagyjából 14 millióan oltatták be magukat az influenzavírus ellen. Az idén remélhetőleg jóval többen lesznek, az influenzajárvány pedig sokkal gyengébb lehet, azért is, mert a SARS-Cov-2 miatt már begyakorolt alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések - társas távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, szellőztetés - az influenzavírus ellen is védenek. Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy az influenza az egyik leggyakrabban előforduló fertőzéses megbetegedés Németországban. Fertőzéshullám minden évben van, rendszerint szilveszter körül indul el és március elején cseng le. Soha nem lehet megmondani előre, hogy mennyire lesz erős, most viszont annyit biztosan tudni, hogy a koronavírus-járvány és az influenza együttes hatásaként "különösen nehéz helyzet" alakulhat ki. Mindkét kórokozó az időseket és a krónikus betegségekben szenvedőket fenyegeti leginkább, így ezen sérülékeny csoportok védelmére kell összpontosítani - mondta. A többi között hozzátette: a déli féltekén, ahol júliustól szeptemberig tart az influenzaszezon, az idén igen csekély erejű fertőzéshullámot észleltek, ami valószínűleg a SARS-Cov-2 elleni védekezés hatásának tulajdonítható. Németországban is megfigyelhető, hogy az új típusú koronavírus elleni védekezés visszaszorított más fertőzéses betegségeket, így például a kanyaró az utóbbi évek felfutása után az idén szinte egyáltalán nem jelent meg - fejtette ki az RKI vezetője. A teszttel azonosított koronavírus-fertőzöttek számának gyors és nagymértékű emelkedéséről szólva hangsúlyozta, hogy egyelőre nem veszélyesebb a helyzet, mint az első, tavaszi hullám idején, a vírus pedig nem változott meg annyira, hogy számottevően súlyosabb vagy enyhébb megbetegedést okozzon. "A döntő tényező a társadalom, az emberek, akiknek közösen gondoskodniuk kell arról, hogy ne terjedjen tovább a vírus. Tavasz óta sokat tanultunk, és most még meg tudjuk akadályozni a fertőzések számának robbanásszerű, exponenciális növekedését, de ehhez mindenkitől több erőfeszítésre van szükség" - mondta Lothar Wieler. Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 5132 új fertőzöttet regisztráltak. Ez ezer esetet meghaladó növekedés az egy nappal korábbi 4122-höz képest. A teszttel igazolt esetek száma 334 585-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma az egy nappal korábbi 13 után jóval nagyobb mértékben, 43-mal nőtt, így 9677 halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak Németországban. Ugyanakkor a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga némileg csökkent, az egy nappal korábbi 1,25-ről 1,20-ra. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 120 embernek adja át a vírust. (MTI)

2020.10.14. 15:25

Orosz feszültség

Oroszországban a járványhelyzet továbbra is "rendkívül feszült", nem mindenki tartja be az egészségvédelmi előírásokat, ami hozzájárult ahhoz hogy az újonnan fertőzöttek száma 26 százalékkal emelkedett az előző hetihez képest - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerdán a parlamenti alsóház szakbizottságának. Elmondta, hogy a 100 ezer emberre eső új esetek száma egy hét alatt 41-ről csaknem 53-ra nőtt. Murasko beszámolt arról, hogy Oroszországban jelenleg 176 ezer, Covid-19-betegek ellátására alkalmas kórházi ágy áll rendelkezésre. Emlékeztetett rá, hogy ilyenből legtöbbet, csaknem 185 ezret július 18-án vettek igénybe. Az egészségügyi tárca egy nappal korábbi tájékoztatása szerint országos szinten az ágyak csaknem 90 százaléka megtelt. A miniszter tájékoztatása szerint a fertőzöttek csaknem 66 százaléka ambuláns ellátást kap. A kórházban kezelt betegek csaknem 20 százalékánál a betegség lefolyása könnyű, 68,3 százalékánál közepesen súlyos, 11 százalékánál nagyon súlyos, 1,5 százalékánál pedig rendkívül súlyos lefolyású. Oroszországban jelenleg 2356 koronavírusos beteg van lélegeztetőgépen. "Kötelező a minimumra csökkentenünk a megbetegedettek számát. Időt kell nyernünk a vakcina tömegtermelésének elindításáig és a lakosság tömeges védőoltásáig - véleményem szerint ez az egyik kulcsfeladat a lakosság megóvása érdekében" - mondta. Közölte, hogy országszerte 468 ezer egészségügyi dolgozó vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában. Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 231-gyel 1 340 409-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. Ez új abszolút rekord a Covid-19-járvány kezdete óta, s a napi növekmény először haladta meg a 14 ezret. A terjedés üteme 1,1 százalékos, az új esetek 25,2 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7,8 millió), India (7,2 millió) és Brazília (5,1 millió) után. Az aktív esetek száma 6072-vel 277 499-re nőtt. A halálos áldozatoké 239-cel 23 205-re, a betegségből felépülteké pedig 7920-szal 1 039 705-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 51,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 436 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 276 164 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Szergej Szobjanyin szerdán elrendelte, hogy a felső tagozatos, 6-11. osztályos tanulók esetében az iskolák október 19-től, a járványhelyzet romlása miatt elrendelt kéthetes tanítási szünetet követően térjenek át a távoktatásra. Az alsósok visszatérnek majd a tantermekbe. Oroszország egyébként szerdán közölte, hogy Szerbiával, Kubával és Japánnal is helyreállítja a menetrend szerinti légiközlekedést. (MTI)

2020.10.14. 15:30

Szomorú hetekre készülnek fel Csehországban

Csehországban gyorsan romlik a járványhelyzet és a koronavírus-fertőzöttek napi számának növekedése jelenleg a legmagasabbak közé tartozik a világban - jelentette ki Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter.

2020.10.14. 16:00

Exkluzív: Milák Kristóf is elkapta a koronavírust

Jelentős mennyiségű izmot vesztett és koronavírus-tünetei is voltak a világbajnok, világcsúcstartó úszónak, akit edzője szerint mentálisan kikészített a karantén.

2020.10.14. 16:01

Egységesítené az Európai Unió az országok színkódjait

A magyar álláspont még nem ismert. Varga Judit igazságügyi miniszter szerda este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

2020.10.14. 16:09

Rosszul vagy nem hordod a maszkod? Fizess!

Lengyelországban a rendőrség megbírságolja az utcán a szájmaszkot nem viselőket, a szerdai hatósági közlemény szerint egy nap alatt több mint 3700 ilyen büntetést szabtak ki. A koronavírus-járvány lassítása érdekében a lengyel kormány múlt szombattól tette kötelezővé a szájmaszk köztéri viselését, a rendelkezés be nem tartásáért 500 zlotyig (mintegy 40,4 ezer forintig) terjedő bírság szabható ki. A szájmaszkot korábban csak a fertőzöttek nagyobb számát jegyző járásokban, városokban kellett az utcán is viselni. A lengyel országos rendőr-főkapitányság szerdai közleménye szerint a járvány során a tisztviselők több mint 191 ezer, szájmaszkot nem viselő embert figyelmeztettek, ami a hatóságok részéről az első alkalmazandó intézkedés. Közel 40 ezer, az utasításhoz nem alkalmazkodó embernek bírságot szabtak ki, további közel 12 ezer szabálysértő esetében pedig bírósághoz irányították az ügyet. Szombaton több lengyel városban, köztük Varsóban több száz fős csoportok tüntettek a kötelező szájmaszkviselés ellen, a rendőrség az arcukat, orrukat el nem takaró tiltakozóknak több mint 200 bírságot szabott ki, a bírságot elutasító mintegy 1500 tüntető esetében pedig bírósági eljárást kezdeményezett. Szerdán a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a legtöbb újonnan kimutatott fertőzöttet jegyezték a járvány kitörése óta, az egészségügyi tárca 6526 új esetről számolt be. Wojciech Andrusiewicz, az egészségyügyi minisztérium szóvivője ennek kapcsán rámutatott: egy nap alatt több mint 43,8 ezer vírustesztet végeztek el. Megerősítette azt is, hogy a fertőzések többsége tünetmentes vagy könnyű lefolyású. Aznap 116 halálos áldozatról is beszámoltak, ez szintén a legtöbb a járvány kitörése óta. Az elhunytak közül 105-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, 11-en kifejezetten a Covid-19 miatt haltak meg. Andrusiewicz emlékeztetett arra, hogy csütörtöktől az idősek számára ismét vásárlási idősávot vezetnek be 10 és 12 óra között. Kilátásba helyezte, hogy szombattól több mint száz járásban szigorítanak a járványügyi intézkedéseken. Jelenleg a 380 lengyelországi járás közül 38 számít a legszigorúbb, "piros" zónának. (MTI)

2020.10.14. 16:10

A briteknél helyi szintre dobnák szét a járványügyi védekezést

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint regionális kiterjedésű, az egyes gócpontokra összpontosító védelmi intézkedésekkel kell és lehet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését. A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában Sir Keir Starmerrel, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével vívott éles szópárbajt. Starmer, aki országos kiterjedésű, a jelenleginél szigorúbb korlátozásokat tartalmazó intézkedéseket követel, azzal vádolta Johnsont, hogy saját tudományos tanácsadóira sem hallgat. A Labour vezetője arra utalt, hogy a héten nyilvánosságra került dokumentumok szerint a kormány tudományos tanácsadó testülete (SAGE) már három héttel ezelőtt rövid, de országos kiterjedésű és szigorú korlátozási intézkedéscsomagot javasolt a koronavírus-járvány gyorsuló terjedési dinamikájának megtörésére. A SAGE javaslatai között szerepelt a nem egy háztartásban élők találkozásának teljes tilalma még a magánlakásokban is, az összes bár, étterem, kávézó, edzőterem és fodrászat bezárása, valamint annak elrendelése, hogy az egyetemeken online kurzusok formájában folytatódjék az oktatás. A szerdai parlamenti vitában azonban Johnson kijelentette: a kormány által kidolgozott, Angliában éppen szerdán életbe lépett háromfokozatú regionális készenléti rendszer a megfelelő módja a járvány elleni védekezésnek, és alkalmas arra, hogy elkerülhető legyen az újabb országos kiterjedésű zárlat "nyomorúsága". Johnson utalást tett arra, hogy szükség esetén sor kerülhet ilyen intézkedésekre, kijelentve, hogy semmilyen lehetőséget nem zár ki. Megerősítette ugyanakkor azt a korábban is hangoztatott véleményét, hogy a márciusihoz hasonló teljes, meghatározatlan idejű és országos hatályú zárlatnak katasztrofális következményei lennének. A brit gazdaság a március végén elrendelt zárlatot súlyosan megszenvedte: a végleges adatok szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal - a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben - zuhant a brit hazai össztermék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva. A brit statisztikai hivatal (ONS) a héten közölte azt is, hogy csaknem négy éve nem mért szintre emelkedett a munkanélküliség Nagy-Britanniában. Az Angliában szerdán életbe léptetett készenléti rendszer alapszintje a közepes készültségi fokozat, és az e kategóriába sorolt térségekben a jelenlegi intézkedések maradnak továbbra is érvényben. Ezek közé tartozik, hogy hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem vegyülhet zárt terekben és közterületeken, emellett a vendéglátóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk. A következő, magas készültségi szint elrendelése esetén az érintett országrészekben a nem egy háztartásban élő emberek semmilyen létszámban nem tartózkodhatnak együtt zárt terekben. Szabadtéren továbbra is legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában. A legszigorúbb, nagyon magas készültségi szint a magas fokozat korlátozó előírásai mellett a pubok és a bárok bezárását is jelenti az érintett térségekben. Ez utóbbi lépett életbe szerdán az északnyugat-angliai Liverpoolban és tágabb környékén, a nagy-britanniai koronavírus-járvány legerősebben fertőzött gócpontjában. Észak-Írországban a hétvégétől, illetve a jövő héttől lép életbe hasonló szigorúságú intézkedés. Arlene Foster északír miniszterelnök szerdán bejelentette: a tartományban hétfőtől két hétre bezárnak az iskolák - ez gyakorlatilag az őszi szünet egyheti meghosszabbítását jelenti -, a vendéglátóhelyek péntek estétől négy hétig csak elvitelre, illetve házhozszállításra vehetnek fel ételrendeléseket, az üzletek 20 óra után nem árusíthatnak szeszesitalt, a fodrászatok és a szépségszalonok pedig bezárnak. (MTI)

2020.10.14. 16:11

A koronavírusnak a páratartalom sem mindegy

A levegő páratartalmának jelentős befolyása van a vírusrészecskék terjedésére, ami a száraz, beltéri körülmények között a téli hónapokban növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát - állapította meg egy japán szuperszámítógép. A Riken kutatóintézet és a Kobe Egyetem legújabb tanulmánya szerint az eredmények arra utalnak, hogy a párásítók segíthetnek mérsékelni a fertőzések kockázatát azokban az időszakokban, amikor nem lehetséges a szellőztetés. A japán szakértők a Fugaku szuperszámítógépet használták, hogy modellezzék a fertőzött emberektől származó vírusszerű részecskék kibocsátását és áramlását különböző tulajdonságú beltéri környezetekben. A 30 százalékosnál alacsonyabb páratartalmú levegőben több mint kétszer annyi az aeroszolos részecske, mint a legalább 60 százalékos páratartalmú levegőben - mutatta ki a szimuláció. A kutatásból az is kiderült, hogy az arcvédő pajzs nem jelent olyan hatékony védelmet az aeroszolok terjedése ellen, mint a száj- és orrmaszkok. Az eredmények továbbá arra is rámutattak, hogy étkezéskor nagyobb kockázatot jelentenek az ember mellett ülő személyek, mint a szemben ülők. A Cubokura Makoto által vezetett kutatócsoport korábban a vonatokat, munkahelyeket és osztálytermeket jellemző fertőzési kockázatot vizsgálták a Fugaku segítségével. (MTI)

2020.10.14. 16:49

Folyamatosan érintett a csúcstenisz

Az első helyen kiemelt Fabio Fognini kénytelen volt visszalépni a 271 ezer euró (95 millió forint) összdíjazású szardíniai salakpályás férfi tenisztornától, mivel pozitív lett a koronavírustesztje. A szervezők közölték, mindenkit elkülönítettek, aki közvetlen kapcsolatba került az olasz játékossal, és újabb vizsgálatot végeznek rajtuk. A Fognini helyére szerencsés vesztesként főtáblára kerülő szerb Danilo Petrovic kihasználta az alkalmat, a nyolcaddöntőben ugyanis kétszettes győzelmet aratott a spanyol Roberto Carballes Baena felett. A kiemeltek közül ketten is búcsúztak a 16 között: az ötödikként rangsorolt olasz Lorenzo Sonego és a hatodikként kiemelt spanyol Pablo Andujar is három játszmában szenvedett vereséget. (MTI)

2020.10.14. 18:32

Románia: hosszabbítás

Romániában szerdán először haladta meg a négyezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, a román kormány pedig október 15-től kezdődően újabb harminc napra meghosszabbította a járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentésében szereplő 4016 új eset 65 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés további rohamos terjedését jelzi. Szerdán az átlagosnál 25 százalékkal több, 66 halálesetet jelentettek. Az intenzív terápián ápolt 686 fertőzött is rekordnak számít, a súlyos esetek számára fenntartott kórházi helyek immár kétharmada foglalt. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, szerdán elfogadott kormányhatározat az eddigi korlátozásokat újabbakkal és a december 6-i parlamenti választásokkal kapcsolatos előírásokkal egészíti ki. A jogszabály a következő harminc napra országos szinten betiltja a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat, a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket. A kormányhatározat szerint a helyi hatóságoknak kötelezővé kell tenniük a maszkviselést minden nyilvános helyen (a lakáson kívül mindenhol) azokon a településeken, ahol a lakosság több mint három ezreléke fertőződött meg az utóbbi két hétben. Ha a fertőzési ráta három ezrelék alatt van, akkor szabadtéren csak a zsúfolt helyeken - piacokon, közszállítási járművek megállóiban, az iskolák ötvenméteres körzetében, turisztikai látványosságoknál, népünnepélyeken - kötelező a maszkviselés. A szeptemberi önkormányzati választásokhoz képest a parlamenti választási kampányban szigorúbb gyülekezési szabályokat kell betartani: zárt térben legfeljebb húszan, szabadtéren pedig legfeljebb ötvenen gyűlhetnek össze a szokásos távolságtartási szabályok és maszkviselési kötelezettség betartása mellett. A kormányhatározat arra is kitér, hogy a fertőzöttségi ráta kiszámolásánál a lakosságnyilvántartó hivatal hetente frissített adatait - nem pedig a népszámlálási statisztikákat - használják. Az utolsó két hétben diagnosztizáltak számából kivonják a behatárolt fertőzési gócokban - idősotthonokban, árvaházakban, bentlakásokban, pszichiátriai intézetekben - elkülönített fertőzöttek számát, hogy a korlátozó intézkedések elrendelésénél használt mutató minél pontosabban tükrözze a közösségi (követhetetlen eredetű) fertőzés mértékét az adott településen. (MTI)

2020.10.14. 18:51

Most épp örülhet a Juventus a járványnak

A címvédő Juventus labdarúgócsapata 3-0-s eredménnyel kapta meg a Napoli ellen október 4-én elmaradt bajnoki mérkőzést, ráadásul a nápolyiaktól egy pontot levontak - tette közzé határozatát szerdán a Serie A fegyelmi testülete. A nápolyiak korábban azt közölték: a gárda azért nem indult útnak a rangadóra, mert a helyi egészségügyi hatóságok utasítására karanténba került az egész csapat, mivel két játékos - Piotr Zielinski és Eljif Elmas -, valamint egy munkatárs megfertőződött a koronavírussal. A Serie A koronavírus-protokollja megegyezik az európai szövetség vonatkozó szabályaival, tehát ha egy csapatnak van legalább 13 bevethető játékosa, köztük legalább egy kapus, akkor a meccset le kell játszani. A Napoli arra a szabályra hivatkozott, amely kimondja: a helyi hatóságok rendelkezései felmentést adhatnak a mérkőzés lejátszásának kötelezettsége alól. Kérelmét azonban a liga elutasította, a friss döntés nyomán pedig a három pontot a - Ferencvárossal azonos Bajnokok Ligája-csoportban szereplő - Juventus kapta 3-0-s gólkülönbséggel, ráadásul a Napolit egy pont levonásával szankcionálták. (MTI)

2020.10.14. 19:14

Koronavírus - Debrecen és Nyíregyháza bajban van a szennyvízjóslat alapján

A szennyvíz vizsgálatából lehet megállapítani, hogy merre tart a járvány erőssége egy adott területen.

2020.10.14. 19:15

Vlagyimir Putyin: itt a második

Az orosz elnök máris bejelentette a második vakcina bejegyzését.

2020.10.14. 19:16

Az első oltások még aligha vetnek véget a járványnak

Már az is siker lehet, ha a koronavírus elleni oltás legalább a legveszélyeztetettebbek esetében tudná a fertőzés súlyosságát csökkenteni.

2020.10.14. 19:21

Egy maroknyi maszkos csapat fogadhatja csak a visszatérő Szojuzt

Az űrhajósok április 9. óta vannak odafent, kimaradtak az egész járványból eddig, védeni akarják őket.

2020.10.14. 19:24

Berlini magyar lelemény

A koronavírus-járvány miatt színházterme helyett épületének hatalmas földszinti üvegfala mögé rendezett performasszal folytatja Magyarországon és Berlinben élő művészeket összekapcsoló sorozatát a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). A Változatlan című darabot a nézők a CHB belvárosi épülete előtt, a Maxim Gorkij Színház és a Humboldt Egyetem főépülete közötti kis téren tekinthetik meg. A szervezők a szükségből erényt kovácsolva az épületet is megvilágítják, így egy színes installáció jön létre, amely nemcsak felhívja a figyelmet a csütörtök esti eseményre, hanem keretbe is foglalja. A CHB közleménye szerint az improvizációra épülő kortárstánc és -zenei előadás a lét ciklusait vizsgálja és arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire határozza meg az egyén sorsát az őt körülvevő természeti, kulturális és társadalmi környezet. Nagy Imola táncos és Hartyáni Gábor csellista performansza a CHB Auf dem Teppich (Szőnyegen) című sorozatának harmadik előadása. A sorozatban műfajtól függetlenül látnak vendégül magyarországi zenészeket és formációkat, akik többnyire berlini művészekkel dialógusba kerülve lépnek fel, méghozzá a sorozatnak nevet adó nagyméretű szőnyegen. Ez a "színes textilszínpad" visszatérő motívum és biztos pont, az a hely, ahonnan "akusztikusan, kihangosítva; szólóban, duóban vagy szimfónikusan; szöveggel vagy akár szöveg nélküli történetek indulnak útjukra" - áll a CHB közleményében. (MTI)

2020.10.14. 20:10

Nem tévedés: Olaszországban szerdán megdőlt a korábbi rekord

Túllépte a hétezret Olaszországban az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, ami az eddigi legmagasabbnak számít azóta, hogy a február 20-án megkezdődött a járvány terjedése az országban is.

2020.10.14. 20:18

Egész évre meg fog telni a Balaton a koronavírus után

A Balaton Fejlesztési Tanács internetes konferenciáján résztvevő egyik érdekelt polgármester jutott erre a következtetésre.

2020.10.14. 20:22

Kocsmastop

Katalónia két hétre bezáratja a vendéglátóegységeket és több korlátozó intézkedést is bevezet, hogy a súlyosbodó járványügyi helyzetet visszájára fordítsa a térségben - jelentette be az autonóm tartomány kormánya szerdán. (MTI)

2020.10.14. 20:25

Koronavírus - Éjjeli kijárási tilalmat jelentettek be Franciaországban

Este 8 órától reggel 6 óráig tart a kijárási tilalom, az egészségügyi rendkívüli állapot részeként.

2020.10.14. 21:40

Donald Trump nem óhajt online vitázni Joe Bidennal

Így az erre kijelölt műsorban külön szólalnak majd meg távkapcsolat segítségével.

2020.10.14. 21:46

Sok állás, jó kereset: hiába a válság, bővül a pénzügyi szektor

Itt a legmagasabbak a fizetések, és most is 900 betöltetlen állás van a pénzintézeteknél. Középiskolai végzettséggel is keresnek munkaerőt a bankok.

2020.10.14. 22:01

Szórniuk kell a pénzt a sportvállalkozásoknak tesztre

Eddig hárommillió forintot költött koronavírustesztekre a női kosárlabda NB I-ben tavaly bajnok Sopron Basket. A klub szerdán 105-52-re legyőzte a PINKK-Pécsi 424 együttesét, majd Török Zoltán ügyvezető ankétra invitálta a szurkolókat a Novomatic Arénában. A közönségtalálkozón elhangzott, hogy a 2018-ban Euroliga-ezüstérmes egyesület folyamatosan és sokat tesztel, a legkisebb tünet esetén is elkülönítik az adott játékost a társaitól, és a teszt eredményéig nem is engedik vissza a csapathoz edzeni. "Jelenleg is van elkülönített játékosunk" - jelentette ki az ügyvezető. A nemzetközi szövetség (FIBA) szeptemberben úgy döntött, hogy a pandémia miatt a tervezettnél később és új csoportbeosztással indítja el az Euroliga 2020/21-es idényét. Eszerint a 16 csapatos főtáblán november 29. és december 5. között kerül sor az első körre egy helyszínen, "buborékos" formában, négycsapatos csoportokkal, három-három mérkőzéssel. A magyar bajnok a D csoportba kapott besorolást a török Galatasaray, a Bourges és a szintén francia Basket Landes társaságában. Ezt január 17. és 23. között követi egy újabb kör, a csoportokból az első kettő jut majd tovább a rájátszásba. Török Zoltán az egyik "buborék" esetleges lebonyolítása kapcsán azt mondta: "Úgy akarunk belecsapni az Euroligába, hogy a csapat kapjon hozzá jelentős támogatást, méghozzá a rendezés révén." Ami pedig a Szekszárd ellen múlt héten elmaradt bajnokit illeti, a két klub november elején szeretné pótolni a meccset, még a válogatott szünet előtt. (MTI)

2020.10.14. 22:02

Szlovénia: iskolazár, nincs mire várni

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére újabb szigorításokat vezet be Szlovénia, hétfőtől az egész ország területén 5. osztálytól fölfelé az általános iskolák és a középiskolák is digitális oktatásra állnak át - jelentette be Janez Jansa kormányfő szerdán késő este, a kabinet ülése után. Péntektől egyes járásokban, ahol a fertőzöttek száma magas, lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be. Továbbá tíz főre csökkentik az összejöveteleken részt vevők maximális számát, korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a sportrendezvényeken való részvételt, valamint kötelezővé teszik a szájmaszkviselést zárt és nyílt térben. A részletekről bővebben csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be a válságkabinet. A kormány által közzétett adatok szerint kedden 707-tel 9938-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Két beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 175-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 210-en vannak kórházban, közülük 35-öt ápolnak intenzív osztályon. Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra járványt hirdetnek Szlovéniában. A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 748-cal nőtt és elérte a 21 741-et az azonosított fertőzöttek száma. Négy ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 334-re nőtt. Kórházban ápolnak 441 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. (MTI)