A behurcolt kultúrák ellen harcolnak a szekszárdi borászok

InfoRádió
2017. február 21. 18:12
A régi, 100-150 éves élesztőkultúrákat próbálják felkutatni a szekszárdi borászok. A borok ízvilágát, tulajdonságait alapvetően meghatározhatja, hogy a must erjedésében milyen élesztők működnek közre.

A tervekről ifjabb Dúzsi Tamás szekszárdi borász számolt be a Facebook-on:

Mint írja: indult egy gy új projekt, régi helyi borélesztőket próbálunk évtizedek óta nem használt, 100-150 éves borászati eszközökről beazonosítani és, ha lehet visszahozni. Tehát a régi szekszárdi élesztőkultúrákat szeretnék megtalálni.

Sajnos a spontán erjedésnél nem tudni, hogy éppen milyen, esetleg a borvidékre behurcolt kultúrákkal zajlik le az erjedés.

Ezzel a módszerrel reményeink szerint visszahozható talán egy része a régi, helyi élesztőtörzseknek - írja a borász.