Nyitókép: Pixabay

Már a határ túloldalán is súlyos gondot jelentenek az élelmiszerárak

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 20. 16:50
Lassult az infláció Szlovákiában és bizonyos szektorokban a drágulás mértéke is csökkent, de még így is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik élelmiszert vásárolnak. A szlovák lakosok arányaiban annyit költenek élelmiszerekre, mint a franciák, a kiadásaik mintegy húsz százalékát.

Szeptemberre 0,2 százalékponttal csökkent a pénzromlás üteme Szlovákiában: az augusztusi 2,8 százalékról 2,6 százalékra csökkent az infláció a Szlovák Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. Az árak azonban csak a közlekedési szektorban mérséklődtek, miután a benzin és a gázolaj is olcsóbb lett.

Már második hónapja nem emelkedtek nagyobb mértékben az élelmiszerárak, tartósan három százalékon van a drágulás mértéke a szektorban. Kevésbé drágult a kenyér, a zöldségek, a gabonafélék, a tej, a sajt és a tojás, míg az olajok és zsírok esetében nagyobb az áremelkedés. A közeljövőben pedig a csokoládé is drágul majd, így reagál a piac arra, hogy kevesebb kakaóbab termett az idén. Míg az év elején egy 100 grammos tejcsokoládé átlagban 1,10 euróba került, augusztusban már közel másfél eurót kellett érte fizetni. Az elmúlt hónapban egyedül a húsok ára csökkent a vizsgált időszakban.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján visszatért a júliusi szintre az éves szintű áremelkedés mértéke. Az élelmiszerárak alakulása sarkalatos tényező a szlovák családok gazdálkodásában.

Egy háztartás átlagosan kiadásai 20 százalékát élelmiszerre költi, míg az uniós átlag 14 százalék.

Az Eurostat adatai szerint a szlovákok annyit költenek élelmiszerre, mint a franciák.

Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője rámutatott, hogy az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára Szlovákiában Franciaországgal együtt a nyolcadik legmagasabb az EU-ban. A szlovákiai élelmiszerárak tavaly 6,7 százalékkal haladták meg az uniós átlagot, 2022-ben ez az érték még csak 1,9 százalék volt.

„Szlovákiában a lakosság többsége hozzájut az élelmiszerekhez, de a háztartások közel 18 százalékában nem magától értetődő, hogy minden második napon megfelelő ebéd kerül az asztalra. Ez a probléma leginkább az egyedül élő időseket, a gyereküket egyedül nevelő szülőket és a háromnál több gyermeket nevelő szülőket érinti” – mondta Eva Sadovská.

A szakértő arra figyelmeztetett, hogy a Fico-kormány által a közelmúltban bejelentett áfa-módosítások miatt

újabb dráguláshullám várható, gyorsabban emelkednek majd az árak, mint a környező országokban, és ezzel együtt az infláció is nő majd.

A Szlovák Nemzeti Bank múlt héten közzétett előrejelzése szerint idén és jövőre 2,5 százalékkal, a vártnál lassabban nőhet a szlovák gazdaság. Jövőre pedig tovább emelkedhet az infláció, ami átmenetileg 5 százalékra ugorhat, majd ismét mérséklődhet a várakozások szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bevételeik egyötödét élelmiszerre költik a szlovákok
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást