Nyitókép: MTI/EPA/Zuzana Gogova

Robert Fico: Az ukrán elnök győzelmi terve ellentmondásos

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 18. 16:06
„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi terve ellentmondásos, és nem tartom jó ötletnek Kijev tagságát az Észak-atlanti Szövetségben” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken Brüsszelben. A kormányfő az ukrajnai háború kezdete óta még csak most találkozott személyesen az ukrán elnökkel, aki felhívást intézett Szlovákiához, hogy támogassa Ukrajnát.

Robert Fico elmondása szerint a csúcstalálkozónak három fő témája volt: az ukrajnai események, a közel-keleti válság és a migráció. Megerősítette, hogy támogatja Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozását. Ám véleménye szerint Ukrajna NATO-tagsága, amely Zelenszkij „győzelmi tervének” egyik pontja, akár a harmadik világháború kirobbanását is okozhatná. A szlovák kormányfő szerint ez egy ellentmondásos terv, amely megosztja az országokat, ezért

az Európai Tanács nem alakított ki egyértelmű álláspontot róla.

A miniszterelnök megismételte, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot Ukrajna megszállásával és területének elfoglalásával. Ugyanakkor nem tetszenek neki azok a javaslatok, amelyek szerinte nyílt vitát váltanak ki, mint például Ukrajna NATO-csatlakozása vagy olyan közepes hatótávolságú rakéták szállítása, amelyek orosz területeken lévő célpontokat is elérhetnek.

„Az összes uniós vezető előtt, Zelenszkij elnök jelenlétében elmondtam, hogy az általam vezetett kormány filozófiája továbbra is érvényes, miszerint az Ukrajnával való értelmes és ésszerű együttműködésre akarunk összpontosítani, amelynek eredménye nem a gyilkolás, hanem a rászorulók megsegítése kell hogy legyen” – magyarázta Robert Fico. Emlékeztetett, hogy az ukrán és a szlovák kormány következő, negyedik együttes ülésére januárban vagy februárban kerül sor Szlovákiában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Mark Rutte NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, sok mindent elmondott Robert Fico miniszterelnöknek a brüsszeli találkozón.

Zelenszkij szerint Szlovákiának segítenie kell Ukrajnát, különben meg fogja érezni, mire képes Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A háború két és fél évvel ezelőtti kirobbanása óta ez volt az első személyes találkozó Robert Fico és Volodimir Zelenszkij között. Az ukrán elnök értékelte, hogy Pozsony és Kijev kormányszinten tartja egymással a kapcsolatot.

„Az ő országa nem áll háborúban. Békét kívánok a népének, nem azt, amire Putyin valójában képes” – üzente Zelenszkij Robert Ficonak, hozzátéve: úgy tűnik, a szlovák miniszterelnök nem érzi, mi mindent okozhat Vlagyimir Putyin.

Az ukrán elnök felhívást intézett Szlovákiához, hogy támogassa Ukrajnát. „Ha mi nem állítjuk meg, Putyin nem fog megállni” – mondta. A szlovák miniszterelnök tiltakozása ellenére Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy egy napon Ukrajna is tagja lesz a NATO-nak.