Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

Szlovákiában körberajzolható a hely, ahol halállistát ír a medve

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 12. 11:45
Egyre nagyobb gondot jelentenek a medvék Szlovákiában. Északi szomszédunknál a hétvégén újabb halálos medvetámadás történt, idén már a második. Egy 63 éves férfit gombászás közben mart meg a vadállat.

Szombat délelőtt a liptószentmiklósi járásban található Hibbe község melletti erdőben, egy nehezen megközelíthető terepen rátámadt egy férfira egy barnamedve. A férfi egy társával gombászott, amikor a nagyvad megjelent, és az állat a combjára mért csapással átvágta az ütőerét, minek következtében a férfi elvérzett. A gombász életét a közelben lakók és a kiérkező orvos segítségével sem lehetett már megmenteni. A támadás után két medvét kilőttek a környéken, de a támadó egyedet nem biztos, hogy sikerült elpusztítani. A barnamedve-beavatkozó csoport tagjai átfésülték az érintett területet, és a nyomok egyértelművé tették számukra, hogy rendkívül veszélyes a helyszín. A medve valószínűleg a bocsait védte, ezért támadt az áldozatra.

Rudolf Huliak, a pozsonyi parlament földművelési és környezetvédelmi bizottságának elnöke is megerősítette, hogy két medvét kilőttek. A kormánypárti politikus ugyanakkor további harminc egyed likvidálását javasolja.

Csütörtökön egy válságstáb ül majd össze a támadás kapcsán, amelyen részt vesznek a liptószentmiklósi járás polgármesterei és vadászai. A találkozón kijelölik a községek és városok védőzónáit, amelyen belül a helyi vadászok az állami szervek együttműködésével kilőhetik az állatokat.

A szlovák parlament néhány hónapja jóváhagyott egy törvénymódosítást, amely által egyszerűsödik a medvékkel szembeni védekezés. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter szerint Szlovákia hatékony eszközökkel rendelkezik, amelyek összhangban állnak az Európai Unió irányelveivel, így gyorsan ki tudják iktatni a veszélyt jelentő medvéket.

A Mi vagyunk az erdő elnevezésű civil szervezet viszont arra szólította fel az illetékeseket, hogy ne használják politikai céljaikra a medvetámadásokat. Hangsúlyozták: a medvék kilövése helyett inkább a megelőző intézkedések végrehajtására kellene összpontosítaniuk anyagi támogatásokkal és a nyilvánosság tájékoztatásával. A szervezet szerint a környezetvédelmi tárca vezetőjének elegendő idő állt a rendelkezésére ahhoz, hogy intézkedéseket fogadjon el a medvével történő találkozások megelőzésére, de elvesztegette az időt.

„A miniszter szerint idén már 71 medvét lőttek ki. Ennek fényében kijelenthetjük, hogy a 2000 óta számított legnagyobb mértékű kilövés sem tudta megakadályozni a szombati tragikus támadást” – mondták a környezetvédők.

Szlovákiában idén ez volt a második halálos medvetámadás. Márciusban egy fehérorosz nő halálát okozta egy medve a Déménvölgyben, amely mindössze 30 kilométerre fekszik a hétvégén történt tragédia helyszínétől.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem csillapodnak a szlovák medvék
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást