Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Netanjahu-tanácsadó: "elfogadjuk Joe Biden béketervét"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. június 3. 07:42
Joe Biden amerikai elnök gázai béketerve „nem jó”, de Izrael elfogadja. Ezt mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik tanácsadója vasárnap. Előzőleg azonban két miniszter hevesen elutasította azt és burkoltan a kormány összeomlásával fenyegettek.

A Sunday Times című brit lapnak adott interjújában Ofír Falk, Netanjahu izraelikományfő külpolitikai főtanácsadója azt mondta, hogy Biden javaslata „egy olyan alku, amellyel egyetértettünk - nem egy jó alku, de nagyon szeretnénk, ha az összes túsz kiszabadulna”.

„Sok részletet kell még kidolgozni” - mondta, hozzátéve, hogy az izraeli feltételek, köztük „a túszok szabadon bocsátása és a Hamász mint népirtó terrorszervezet megsemmisítése” nem változtak.

Biden a kezdetben teljes mellszélességgel kiállt az október 7-i mészárlásokra válaszoló Izrael mellett. A gázai offenzíva civil áldozatai – köztük a nők és gyerekek – magas száma miatt később elkezdte nyíltan bírálni az izraeli kormányt és szankciókkal fenyegetőzött. Pénteken pedig a szavai szerint az izraeli kormány által kidolgozott, a háború befejezését célzó háromfázisú tervet mutatott be – emlékeztetett a Reuters.

  1. Az első szakaszban fegyverszünetet léptetnének életbe és a Hamász visszaadna néhány általa fogva tartott túszt.
  2. A második szakaszban a felek tárgyalnának az ellenségeskedések határozatlan idejű beszüntetéséről és hazatérhetne a még életben lévő többi izraeli fogoly

- mondta Biden.

A sorrend azt sugallja, hogy

a Hamász továbbra is szerepet játszana az Egyiptom és Katar által közvetített lépcsőzetes rendezésben

- ami viszont ütközik azzal az izraeli tervvel, hogy elpusztítja az Irán által támogatott iszlamista csoportot.

Izrael eddig ragaszkodott ahhoz, hogy megsemmisíti a Hamászt és ezért csak a harcok átmeneti szüneteltetéséről volt hajlandó tárgyalni.

A Hamász pedig, amelynek emberei visszaszivárogtak Gáza központi és északi részeire és összecsapnak az izraeli katonákkal, azt állítja, hogy csak a háború végleges befejezése esetén hajlandó elengedni a túszokat.

Biden egy beszédében azt mondta, hogy legújabb javaslata „egy jobb holnapot” teremt a Gázai övezetben „a Hamász hatalma nélkül”. Nem részletezte, hogy ezt hogyan érnék el, és elismerte, hogy "számos részletről kell még tárgyalni, hogy az első fázisból a második fázisba lépjünk".

Ofír Falk, a Sunday Timesnak nyilatkozó külpolitikai tanácsadó megismételte Netanjahu álláspontját, miszerint „nem lesz állandó tűzszünet, amíg nem teljesül minden célkitűzésünk”.

A Hamász első reakciójában üdvözölte Biden kezdeményezését, bár egyik magas rangú tisztviselője azt mondta: „a Hamász túl nagy ahhoz, hogy Netanjahu vagy Biden megkerülje vagy háttérbe szorítsa”.