Nyitókép: picture alliance

Német Sáskák védik a szlovák légteret

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. október 26. 10:13
A két légvédelmi rendszer ára 225 millió euró, de Szlovákiának nem kellett ezt kifizetnie.

Átvette a szlovák haderő a Mantis (magyarul sáska) német légvédelmi rendszert. A szlovák katonák már megkapták a kiképzést a rövid hatótávolságú légelhárítási rendszer kezeléséhez, beleértve a rakétaelfogási gyakorlatokat is. A rendszer Szlovákia Ukrajnával közös határát fogja védeni.

A Mantis teljesen automatizált légvédelmi fegyverrendszer, amelyet szárazföldi objektumok – például katonai bázisok – védelmére terveztek a rakéta- és tüzérségi támadások, valamint a pilóta nélküli drónok támadásának elhárítására.

A Németországból a nyitrai katonai bázisra érkező szállítmány ezen kívül öt darab, akár 100 kilométeres hatótávolságú megfigyelő radart és a szlovák katonák kiképzését is magában foglalja.

A szlovák hadsereg vezérkari főnökének helyettese, Ľubomír Svoboda az átvételt követően elmondta, ez az első lépés a szlovák légvédelem modernizálásában.

A két légvédelmi rendszer ára 225 millió euró, Szlovákia ingyen kapta azokat Németországtól, köszönhetően a jó kapcsolatoknak és a korrekt együttműködésnek.

Szlovákia azután kezdett saját légvédelmi rendszer beszerzésébe, miután Ukrajnának adományozta az S-300-as légvédelmi rendszerét, valamint MiG-29-es vadászrepülőit, melyeket a szlovák hadsereg már nem használt. Az ország légterének védelmét tavaly szeptembertől Csehország és Lengyelország vette át, hozzájuk csatlakozott Magyarország is egy idén júniusban köttetett megállapodás értelmében.

A hosszú távra beszerzett Mantis légvédelmi rendszert ezért a posztjáról hamarosan távozó szlovák védelmi miniszter is dicsérte. „Nagyon jó védelmet nyújt a kritikus és természetesen a katonai infrastruktúra számára. Ott fognak működni, ahol a legnagyobb szükség lesz rájuk. Jelenleg ez az ország keleti határa” – jegyezte meg Martin Sklenár védelmi miniszter, aki a napokban értékelte az öt hónap után távozó szakértői kormány védelem terén nyújtott teljesítményét, és azt mondta, hogy Szlovákiának még mindig van mit kínálnia Ukrajnának. „Az a hozzávetőlegesen 680 millió euró értékű technikai eszköz, amelyet Szlovákia eddig Ukrajnának adott át, valójában csak töredéke a szlovák hadsereg felszerelésének” – jelentette ki múlt pénteken a tárcavezető.

Kicsi azonban annak az esélye, hogy ezt a felszerelést megkapja Ukrajna,

mivel az országot szerdától az a Robert Fico fogja kormányozni, aki a kampány alatt többször is hangoztatta, hogy ha ismét miniszterelnök lesz, leállítja az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat. Zuzana Čaputová államfő nagy valószínűséggel szerdán nevezi ki az új szlovák kormányt, miután a hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Szlovák Nemzeti Párt kedden bejelentette, hogy visszavonja az ellenzői által klímatagadónak tartott Rudolf Huliak jelölését a környezetvédelmi minisztérium élére, és helyette egy másik jelöltet állít Tomáš Taraba személyében. A párt azért hozta meg ezt a döntést, hogy minél gyorsabban ki lehessen nevezni az új és stabil kormányt.