Nyitókép: Twitter/U.S. Fleet Forces

Pentagon: a lelőtt kémballon egy nagyobb megfigyelési program része volt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. február 9. 21:05
A Pentagon szerint 5 kontinens felett láttak már kínai kémléggömböket. Emlékezetes módon a múlt héten Joe Biden amerikai elnök parancsba adta, hogy lőjék le az országa felett repülő ballont. Kína, amely szerint „polgári célokat szolgáló, eltévedt” eszközről volt szó, ezt hevesen bírálta.

A hétvégén Dél-Karolina partjainál lőtte le az amerikai légierő az állítólagos kínai kémléggömböt, miközben hírek érkeztek arról, hogy Dél-Amerika felett is feltűnt egy „lufi”. Miután az amerikai haditengerészet kihalászta a vízből, képeket mutatott be róla. Ezek szerint az átmérője nagyobb, mint egy olimpiai úszómedencéé és körülbelül 60 méter. Tömege pedig körülbelül 450 kilogramm.

A Pentagon szerint a lelőtt „kémlufi” egy nagyobb megfigyelési program része volt, amely több kontinensen, már néhány éve folyt.

„Tudjuk, hogy eddig már 4 ballon haladt át amerikai terület felett”

– mondta szerdán a védelmi minisztérium sajtófőnöke, Patrick Ryder dandártábornok. „Tudjuk, hogy stratégiai létesítményeket figyeltek... és az eset elemzése nyomán most már azt is tudjuk mondani, hogy legalább öt kontinens felett működtek kínai léggömbök” - mondta.

A Pentagon szerint a legutóbbi léggömb négy katonai létesítmény felett haladt át Montana, Wyoming, Nebraska és Missouri államokban. Korábbi lufik Hawaii, Texas és Florida egyes részei felett jelentek meg – még Donald Trump kormányzása idején.

És az amerikai minisztérium kerek-perec elutasította a kínai állítást, hogy az eszköz polgári célokat szolgált volna. Egy vezető illetékes szerint a két legutóbbi léggömbön olyan megfigyelő berendezések voltak, amelyeket

„általában nem hoznak összefüggésbe meteorológiai tevékenységgel vagy polgári kutatással”.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint a kínai „léggömbprogram” feladata „hozzáadni” a már most létező megfigyelési képességekhez. Azt is közölte, hogy kínai kollégája nem fogadta a hívását.

A most berepült léggömb miatt az amerikaiak fokozott védelmet biztosítottak nukleáris csapásmérő erőiknek. „Világos, hogy az összes stratégiai eszközünk esetében elfedtük őket, korlátoztuk a mozgást és a kommunikációt, hogy feleslegesen ne legyenek láthatók a képességeink” – tette hozzá Austin.

Szakértők megjegyzik:

a léggömbökkel könnyebb a manőverezés és tovább maradhatnak egy pont felett, mint a kémműholdak.

A „lufi-gate” megtorpedózta Antony Blinken tervezett pekingi útját, amelytől az amerikai-kínai kapcsolatok javulását várták. Washington nem volt elnéző és hétfőn körülbelül 40 szövetséges ország nagykövetsége, 150 dolgozójának tartott eligazítást.

Ezen kiderült, hogy egy léggömb 2019-ben megkerülte a Földet – ekkor repült át Hawai és Florida felett, majd láttak léggömböket Japán, India, Vietnám, Tajvan és a Fülöp-szigetek felett is. Joe Biden elnök ennek ellenére nemmel válaszolt a kérdésre, hogy romlottak-e az amerikai-kínai kapcsolatok.