Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovákia a két évvel ezelőtti horrorra emlékezik

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. február 21. 14:31
Ma két éve, hogy nagymácsédi családi házukban megölték Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. A fiatal oknyomozó újságíróval a foglalkozása miatt végzett a bérgyilkos, jegyesének pedig azért kellett meghalnia, hogy ne legyen szemtanú. A történtek hatalmas változásokat indítottak el Szlovákiában.

Két évvel ezelőtt két ember tragédiája nyomán tíz- és százezrek vonultak az utcákra, hogy felháborodásuknak adjanak hangot. A tiltakozási hullám olyan erős volt, hogy az eseményekbe belebukott Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőnök is. A közvélemény ugyanis erősen hajlott arra, hogy ők közvetve felelősek a történtekért.

A rendőrség viszonylag rövid idő múltán a gyilkosság végrehajtói, valamint a bűncselekmény elkövetésében közvetítői és megrendelői szerepet vállaló személyek nyomára bukkant, és alapos gyanú merült fel a felbujtó kilétét illetően is. Így mára eljutottunk odáig, hogy a Specializát Büntetőbíróság közel került a gyilkosságban érintett vádlottak perének lezárásához.

A gyilkosság elkövetésével vádolt Miroslav Marcek a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódott a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása. MTI/EPA/Jakub Gavlák

A közvetítő Andruskó Zoltán vádalkut kötött, és már elítélték 15 évre. Miroslav Marček beismerte, hogy ő követte el a kettős gyilkosságot. A Marčeket a tetthelyre szállító Szabó Tamás egyelőre tagad, Alena Zsuzsová és Marián Kočner nagyvállalkozó pedig megtagadta a vallomástételt.

A gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová nem beszél. MTI/EPA/Jakub Gavlák

Az igazságszolgáltatás gépezete azonban egyelőre olajozottan működik. Ennek folytatását és a társadalom további megtisztulását várják azok is, akik ma országszerte kivonulnak az utcákra, hogy megemlékezzenek a két évvel ezelőtti tragédiáról, és nemet mondjanak a maffiával való összefonódásra, a korrupcióra és a szélsőségességre.

Kivezetik a bazini bíróság tárgyalóterméből a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletembert. MTI/EPA/Jakub Gavlák

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a nagymácsédi ház előtt helyezett el koszorút, emlékeztetve arra, hogy a gyilkos és megbízói hiába próbálták elhallgattatni az igazságot, mert elszámolták magukat. „Amit nem fejezhetett be Ján Kuciak, befejezik mások” – fogalmazott az államfő.

Kora este Szlovákia több mint 50 városában tartanak nagygyűlést, és Prágában, Brünnben, valamint Bécsben is emlékeznek majd. A dél-szlovákiai városok közül Komáromban, Dunaszerdahelyen, Vágsellyén, Érsekújvárban, Léván, Rimaszombatban, Losoncon, Füleken, és Rozsnyón lesz megemlékezés.

A Kuciak-gyilkosságról és következményeiről az Infostart is részletesen beszámolt, ezeket a cikkeket ITT találja.