Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh államfő keményen üzent Brüsszelnek

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2019. április 1. 20:34
Miloš Zeman a köztelevízióban azt üzente az Európai Bizottságnak, hogy ne viselkedjen úgy, mintha az Európai Unió kormánya lenne. A politikus a brexitet szervezett káosznak nevezte, amely során mindenki nagyon aktív, de senki nem tudja, mit kellene csinálnia.  

A Cseh Televízióban sugárzott interjúban Miloš Zeman hibásnak tartotta azt, ahogyan ma kezeljük az Európai Bizottságot, mert szerinte annak egy normálisan működő adminisztratív szervnek kellene lennie, nem pedig az Európai Unió kormányaként kéne viselkednie, mivel ezt a szerepet az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács tölti be.

A cseh államfő kiemelkedően fontosnak tartja a május végi európai parlamenti választásokat, mert az unió működésében szükséges változásokat a voksolás eredményétől függően lehet majd megvalósítani.

Zeman úgy véli, az Európai Parlamentnek jogot kell kapnia új törvények kezdeményezésére.

Miloš Zeman hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak nemcsak közös külügyminiszterre, hanem közös védelmi és pénzügyi irányítóra is szüksége van. "A védelmi miniszter azért kell, mert továbbra is jelen van az iszlám terroristák fenyegetettsége, a közös pénzügyi felügyelet pedig azért szükséges, hogy megakadályozzuk, hogy a nagy cégek a számukra kedvezőbb adózási feltételeket kínáló uniós tagországba helyezzék át a vállalkozásaikat” – jegyezte meg az elnök.

Az Európai Unió jövőjét illető, legtöbbet ragozott brexitről megjegyezte, az nem több, mint szervezett káosz, mert London kilépésére senki sem találja a megoldást, de mindenki úgy tesz, mintha értene hozzá.

"A britek teljes mértékben nevetségessé teszik magukat. Ideje befejezni ezt a szenvedést"

– fogalmazott Zeman. Szerinte a brit parlamentnek most már meg kell szavaznia az ország távozását az unióból, és új népszavazást a témában csak tíz év múlva szabadna kiírni.

Zuzana Čaputová szlovák elnökjelölt győzelméről Miloš Zeman azt mondta: érti, hogy az emberek új arcokat szeretnének látni a politikában, de meggyőződése, hogy az államfői funkció nagyon komoly munka, amely felkészült és profi politikusokat igényel. A csehek elnöke ezzel magyarázta, hogy miért támogatta a szlovák elnökválasztás előtt Maroš Šefčovičot, aki végül alulmaradt Čaputovával szemben.