Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Viharfelhők a pozsonyi kormánykoalíció egén

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. november 30. 20:25
Krízishez vezethetnek a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd kiújult vitái. Andrej Danko házelnök nyilatkozatban mérsékelné a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni EP-szankciójat, míg Bugár Béláék ezt a koalíciós szerződés megsértésének tartanák.

Andrej Hrnčiar, a Híd parlamenti alelnöke azzal magyarázza a szlovákiai koalíciós ellentéteket, hogy ilyen anyag előterjesztésére vonatkozó koalíciós egyezség előzőleg nem volt, ezért

a párt a koalíciós szerződés megsértésének tekinti azt.

Az európai ügyekkel foglalkozó parlamenti bizottság is napirendre vette csütörtökön Andrej Danko házelnök határozati javaslatát, amely támogatásáról biztosítaná a lengyel és magyar kormányt. Jaroslav Paška, a nemzetiek alelnöke cáfolja, hogy a koalíciós szerződés megsértéséről lenne szó.

"A koalíciós partnerünk valószínűleg nem olvasta a határozati javaslatunkat, mert a Bugár úr által megfogalmazott értékelés teljesen félrevezető"

- értékelte a Híd álláspontját a nemzetiek politikusa.

Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának hidas elnöke szerint Lengyelországban és Magyarországon

megsértik a polgári szabadságjogokat, nyomás alá kerültek a bíróságok és a média.

A Híd azon lesz, hogy a Szlovák Nemzeti Párt által kidolgozott határozati javaslatról a parlament ne szavazzon. "Sokkal inkább más országokkal szemben kellene kifejezésre juttatni szolidáritásunkat" - véli Cséfalvay Katalin, aki szerint Szlovákiának Ukrajnát kellene inkább támogatnia, amely most problémákkal küzd.

A harmadik koalíciós partner, a Smer egyelőre azt hangsúlyozza, hogy a koalíción belüli álláspontok tisztázása lenne a legfontosabb.

Juraj Blanár, a Smer alelnöke a javaslatról nem is hallott, azt Andrej Danko magánkezdeményezésének tartja.

A Híd szerint Andrej Danko és az SNS egyes kezdeményezései az ország külpolitikai irányultságának kétségbe vonásához vezethetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb vihar várható szlovák koalíciós pártok között
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást