Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Órákon belül lecsaphat a pusztító erejű Milton hurrikán, akár a teljes floridai partot letarolhatja

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. október 9. 15:30
Nem kizárt, hogy csúnya pusztítást fog végezni Florida államban a trópusi ciklon – mondta az InfoRádióban a siófoki obszervatórium vezetője. Horváth Ákos hozzátette: ha a hurrikán egyik oldala a tenger fölött, a másik pedig a part fölött halad, akkor letarolhatja a partot is. Arról is beszélt, hogy minél beljebb kerül egy légörvény a tengertől a szárazföld felé, annál inkább csökken az erőssége, de a nedvességével együtt nagyon komoly árvizet okozó csapadékot válthat ki.

A mexikói partok vidékéről indult Milton hurrikán ugyan mostanra valamelyest gyengült, de így is kifejezetten pusztító lehet, amikor – várhatóan csütörtökön – eléri Florida partjait. A hurrikánt hétfőn rövid időre a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolták, azonban később veszített az erejéből. Jelenleg a szintén pusztító, 4-es kategóriában van, és nem kizárt, hogy később visszaerősödik az 5-ös szintre. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Florida történelmének legnagyobb evakuációját rendelték el az állam nyugati partján, ahol több mint egymillió ember kénytelen elhagyni otthonát a közelgő Milton hurrikán miatt. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése alapján hétfő reggel a vihar már elérte a 240 kilométer/órás sebességet, és szerdán érkezik meg Tampa Bay környékére, majd északkeleti irányban folytathatja pusztítását.

A hurrikánok kialakulásáról és természetéről Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője beszélt az InfoRádióban. Mint fogalmazott, a hurrikán „a természet gigantikus hőerőgépe”. Ez alatt az érti, hogy az energiáját a meleg tengervízből meríti. A különféle légörvények a leggyakrabban az őszi időszakban jelennek meg, amikor a tengervíz még meleg, viszont a levegő hőmérséklete már folyamatosan csökken. A légörvényeket főleg zivatarok váltják ki, és általában néhány száz kilométer az átmérőjük, vagyis a mérsékelt övi ciklonokhoz képest kisebbek. A légörvények tehát tulajdonképpen zivatarrendszerekből állnak, és egy meglehetősen bonyolult, összetett folyamat eredményeképpen jönnek létre, majd alakulnak át hurrikánná a trópusi területeken.

Horváth Ákos közölte: a hurrikán „meglehetősen veszélyes objektum”, hiszen a szelei elérhetik akár a 200-250 km/órás sebességet is, és hosszabb időn át fennmaradhat egy adott terület felett, miközben hatalmas pusztítást végezhet. Mint mondta,

akár az is előfordulhat, hogy több mint egy napon keresztül állandósulnak a 200 kilométer/óra feletti sebességű széllökések.

A hurrikán másik fő sajátossága, hogy jelentős mennyiségű csapadék lehullásával jár együtt, hiszen a fő meghajtója a vízgőz. A trópusi ciklonok a tengerből nyerik ki a vízgőzt, amely aztán kicsapódik, közben pedig óriási hőmennyiség szabadul fel. Ez a kicsapódás eredményezi a csapadékot, és ilyenkor akár 200-300 milliméter eső is lehullhat egyetlen nap alatt. A meteorológus tájékoztatása szerint a legnagyobb pusztítások akkor mennek végbe, amikor az említett két jelenség egyszerre zajlik. „Amikor fúj egy 100-150 kilométer/órás szél, és mellette még szakad az eső is, az egy kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki magasnyomású mosóval nyomja a partfalakat vagy a házak falát” – magyarázta Horváth Ákos.

Ha egy kontinens felé sodródnak, akkor az említett jelenségeket akár földcsuszamlások vagy partfalszakadások is kísérhetik. Ugyanakkor a hurrikánokat egy bizonyos szintig kontroll alatt tartják az óceánok, amelyek sok esetben nem engedik, hogy nagyon megerősödjenek a ciklonok. Horváth Ákos elmondta:

ha nagyon megerősödik a szél a hurrikánban, akkor felkeveri a vizet, és alulról feljön a hideg tengervíz, ami nagyon nehezen párolog, és így a hurrikán „kevesebb tüzelőanyaghoz jut”.

Megfigyelhető volt a Florida felé közeledő Milton hurrikán esetében is, hogy amikor a Mexikói-öbölhöz ért, hirtelen megerősödött, és elérte az 5-ös kategóriát. A siófoki obszervatórium vezetője hozzátette: Florida egy meglehetősen keskeny, kicsi földnyelv, így nagy veszélyben van jelenleg, mert a földrajzi és területi adottságai miatt nem képes arra, hogy jelentősen csökkentse a hurrikán erősségét. Amint Milton elhagyja Floridát, és tovább vonul az Egyesült Államok kontinentális területei felé, várhatóan jelentősen lelassul, de nagy mennyiségű vizet visz magával, így a következő napokban is sok csapadék várható azokon a területeken.

A közösségi oldalakon közzétett szimuláció azt is megmutatja, milyen pusztítást végezhet a Milton hurrikán.

Horváth Ákos szerint nem kizárt, hogy a Milton hurrikán „csúnya pusztítást” fog végezni Florida államban. „Ha olyan peches formában vonul végig, hogy az egyik oldala a tenger fölött, a másik pedig a part fölött halad, akkor csúnyán letarolhatja a partot is. Általában minél beljebb kerül egy légörvény a tengertől a szárazföld felé, annál inkább csökken az erőssége, de a nedvességével együtt nagyon komoly árvizet okozó csapadékot válthat ki” – magyarázta a meteorológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Órákon belül lecsaphat a pusztító erejű Milton hurrikán, akár a teljes floridai partot letarolhatja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást