Nyitókép: Pixabay

Hogyan válhat szuperterjesztővé egy kórus?

Infostart
2020. május 15. 19:55
Az amerikai járványügyi hatóság szerint túl könnyedén.

Egy 122 tagú kórus megfertőződésével kapcsolatos, az amerikai járványügyi központ (CDC) által közreadott esettanulmány szerint az énekpróbák és a nagy erejű vokalizáció kiváló alkalmat jelent a vírus gyors terjedéséhez és a tömeges megbetegedésekhez - írta az Index. A heti halálozási jelentéshez csatolt esettanulmány egy, a Washington állambeli Skagit megyében működő kórus tömeges megbetegedéseinek hátterét tárta fel.

Az úgynevezett szuperterjedéses esetnél a hatóságok a március 17-i bejelentést követően kiderítették, hogy a betegség már sokkal korábban, a hónap elején terjedni kezdett a jobbára idősebbekből és nőkből álló kórus tagjai között, és azt is, hogy ebben milyen szerepe volt a próbáknak. A megyei közegészségügyi hivatalt egyébként egy kórustag értesítette azzal, hogy feltehetően koronavírus okozta megbetegedést tapasztaltak több tagnál is. Hármójuk esetében a tesztek kimutatták, hogy elkapták a vírust, és kialakult náluk a Covid-19 tüdőgyulladásos betegség, további 25 tagnál pedig hasonló tüneteket tapasztaltak.

Egyetlen fertőzött a csoport 87 százalékát betegítette meg a próba után.

A hatóságok azonnal elkezdték lenyomozni a tagok kontaktszemélyeit. Kiderült, hogy március 3-án és március 10-én is tartottak próbát, amelyeken 78 illetve 61 tag vett részt. Már a március 10-i próbán is részt vett egy tüneteket produkáló beteg. A próbákat követő napokban 53 fő betegedett meg, 33 kórustag esetében igazolódott a vírusfertőzés, 20 esetében pedig valószínűsíthető, hogy megfertőzte őket a vírus. Hárman annyira súlyos állapotba kerültek, hogy kórházban kezelték őket, és ketten végül elhunytak.

Az, hogy ennyien megbetegedtek, a vírus rendkívüli fertőzőképessége mellett többek között azért fordulhatott elő, mert a két és fél órás próba alatt a tagok rendkívül közel ültek egymáshoz, de a rendezvény előtt és után is egymáshoz közel pakolták el közösen a székeket, és volt közös rágcsálnivaló is. A legfőbb szerepe azonban a közös éneklésnek lehetett, amikor az erőteljesen kilégzett aeroszolokkal könnyedén a levegőbe juthatott és terjedhetett a vírus.

Mivel egyes tagok a többieknél erőteljesebben énekeltek, és emiatt vélhetően jóval több potenciálisan vírushordozó részecskét tudnak a közös légtérbe juttatni, mint normál hangerővel beszélő társaik - lényegében szuperterjesztőkké váltak.

A hasonló, a megfertőződéshez ideális körülményeket biztosító esetek elkerülésére továbbra is a személyes távolságtartást, az arcmaszk viselését és a higiénés szabályok betartását és betartatását javasolják a hatóságok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!